Hammarö tryggast för sjätte året i rad

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

För sjätte året i rad hamnar Hammarö kommun överst på listan av trygga kommuner enligt den årliga rapporten från SKR och MSB. 

4 december förra året publicerade Sveriges kommuner och regioner (SKR) tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) resultatet av årets Öppna jämförelser – trygghet och säkerhet 2023. För sextonde året i rad görs denna rapport som bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen (SoS), MSB, Brottsförebyggande rådet (Brå) och SOS Alarm AB. 

Antal anmälda våldsbrott ligger relativt oförändrat, på Hammarö anmäldes 2,5 våldsbrott per tusen invånare, och Hammarö har därmed än en gång lägst utfall i Sverige.

Antalet stöld- och tillgreppsbrott har minskat från 18,4 till 15,9 per tusen invånare på Hammarö sedan förra rapporten.

Vi hittar även detaljer kring responstid för räddningstjänst och ambulans i statistiken. Från att anrop kommit till 112 till första resurs är på plats på Hammarö tar det i snitt 10,1 minuter för räddningstjänst, vilket är oförändrat från förra året. Medianvärdet är 12,4 i Sverige och 18 minuter för ambulans vilket är lite högre siffra jämfört med förra rapporten, då tog det 17,4 minuter. Medianvärdet är 17,3 minuter. 

Samhällets kostnader för olyckor totalt per invånare har ökat till 6 000 kronor från förra året då det låg på 5 400 kronor. Medianvärdet har ökat från 8 400 kronor till 9 000 kronor.

Sammanlagt när det gäller det låga antalet personskador, utvecklade bränder i byggnader, våldsbrott samt stöld- och tillgreppsbrott toppar Hammarö listan och är därmed Sveriges tryggaste kommun för sjätte året i rad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.