Hammarö tryggast igen

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

För fjärde året i rad är Hammarö kommun tryggaste kommunen i Sverige enligt en ny rapport från SKR och MSB.  

Jag är glad att jag får vara med och arbeta med brottsförebyggande åtgärder här, och över det kvitto vi nu fått i rapporten. Men för mig är det viktigast att vi känner oss trygga. Undersökningar är trots allt bara siffror på ett papper. Om du inte känner dig trygg oavsett om du är utanför eller i hemmet så är det viktigt att du förmedlar detta till rätt instans. Om man känner sig otrygg på grund av avsaknad eller dålig belysning i utemiljön, eller andra fysiska faktorer, kan man höra av sig till kommunen eller aktuellt bostadsbolag. 

Känner du dig otrygg i din hemmiljö, kanske lever med någon som inte är snäll mot dig? Prata med någon du litar på. Är det så illa att du blir psykiskt eller fysiskt misshandlad eller utsatt för något annat brottsligt, så anmäl detta till polisen. Jag vet att det inte är en enkel sak, men vi kan erbjuda en massa stöd, allt från psykiskt till juridiskt både under processen och framgent. Vid akuta händelser eller pågående brott ringer du, som jag brukar påminna om, 112.  

Var uppmärksam på människor i din omgvning. Om du misstänker något, till exempel att någon blir misshandlad, så kontakta oss. Vi inom polisen jobbar inte bara med brott utan även med trygghet. Polisen har nära samarbete med bland annat kommunen och bostadsbolagen och genomför till exempel trygghetsvandringar för att identifiera otrygga platser som vi sedan försöker bygga bort på olika sätt. 

Att vi poliser ska vara synliga, lättillgängliga och en naturlig del i vardagen är en vision jag har. När vi står på Skoghall centrum med vår buss på fredagar mellan nio och elva märker jag att det är uppskattat. Det kanske inte förhindrar så många brott, men det skapar trygghet. Det är roligt att jobba på det sättet, och träffa er medborgare. Själv är jag där varannan vecka om inget annat kommer emellan, men det är alltid en uniformerad patrull på plats.  

Nu längtar jag efter snösmältning så jag slipper skotta uppfarten. Vi har mer snö i Kil än på Hammarö, kan jag lova.

TA HAND OM VARANDRA!

// Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.