HammaröNytt firar tio

Text: ANNIKA

Första numret av HammaröNytt delades ut i mars 2012. Alla gamla nummer finns att bläddra i digitalt här på hammaronytt.se.

Kristina, eller Kicki som hon kallas, blev anlitad att göra annonser och sätta tidningen Hammarö i Folkmun, föregångaren till HammaröNytt.

– Det gjorde jag så länge den fanns kvar, jag tror det var nästan i två år. När den sen lades ner saknade jag att göra tidning, berättar Kristina Öijeberg, ägare av Koi produktionsbyrå.

Under julhelgen 2011 bestämde hon sig för att undersöka intresset bland annonsörer. Hängde de på om hon startade en ny tidning? Högre priser var tvunget för att säkra utdelning och för att kunna betala ut löner. Och det gjorde de. En journalist anställdes och första numret delades ut i mars 2012, alltså för tio år sedan. Sedan dess har det kommit ut ett nummer varje månad med artiklar om Hammarö och hammaröbor. För och av hammaröbor. 

– Vi har valt att hålla tidningen i en positiv anda. De negativa nyheterna får vi till oss ändå genom andra medier, fortsätter Kristina. 

HammaröNytt delas ut till alla hushåll på Hammarö och ställs ut i tidningsställ på utvalda platser på ön. Sedan ett par år delas den även ut på Kanikenäsholmen till över 600 hushåll. Där har över 80 % nej tack till reklam men vår tidning får de ändå.

– Vi vill ju sprida ordet om vilken fantastisk kommun vi bor i och hur mycket spännande som händer här. Och det är klart att våra annonsörer är intresserade av att nå ut även till dem. Kan vi locka dem att handla på Hammarö är det ju positivt, berättar Kristina som även är aktiv medlem i Skoghall Hammarö Centrumförening sedan många år.

Första åren trycktes tidningen i Lettland av kostnadsskäl.

– Det var halva priset där då, men vi flyttade hem trycket till Sverige så fort det gick, berättar Kristina.

Sedan starten delas tidningen ut av Svensk Direktreklam. 

– Tryck och utdelning kostar en hel del och jag har haft funderingar på att göra om till en helt digital tidning. Men jag är övertygad om att läsvärdet skulle sjunka och med det intresset från annonsörerna. Och i det digitala flödet riskerar vi att försvinna i mängden. Nu sticker vi ut bland reklam och fakturor, och vi har fått höra att många har tidningen framme tills nästa kommer, berättar Kristina stolt. 

Det finns de som spar varje nummer också. Det händer att vi blir kontaktade av någon som slarvat bort någon tidning.

– Det ringde en dam till mig som var så ledsen över att sonen råkat ta med ett gammalt nummer till återvinningen. Så jag skickade det till henne, skrattar Kristina som såklart har ett antal tidningar sparade av varje nummer. 

Tillsammans med Kristina arbetar jag Annika, och Håkan. Alla vi tre bor på Hammarö sedan många år. Förutom HammaröNytt erbjuder vi klassiska reklambyråtjänster som trycksaker, loggor, webbplatser, annonser till andra tidningar och så vidare. Allt som företag behöver för att synas. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.