Har öppnat Värmlands första privata klinik i tandreglering

Text och foto: KRISTINA

Hammaröbon Sanaz utbildade sig till specialist i tandreglering och arbetade inom regionen i många år. Nu har hon startat egen klinik.

Specialisttandläkare Sanaz Hassanzadeh arbetade på regionens specialistklinik för tandreglering på Drottninggatan i Karlstad sedan 2014 tills hon bestämde sig för att starta eget. Sedan i somras driver hon Värmlands första privata tandregleringsklinik där hon tar emot patienter i alla åldrar och med alla typer av bettfel.

– Det är stor brist på specialister inom tandreglering i hela Sverige, så jag hamnade här av en slump. Jag hade inte ens varit i Karlstad innan jag fick min anställning inom regionen, men jag valde Karlstad för att komma lite närmare mina föräldrar, berättar Sanaz. 

Sanaz växte upp i Örebro och läste till tandläkare i Umeå. Därefter tog hon en Medicine Master-examen vid Karolinska Institutet, där hon även undervisade på Tandreglering/Ortodontiavdelningen. Sedan följde många år som allmäntandläkare i Region Stockholm innan hon blev antagen till en nationellt finansierad specialistutbildning i Linköping, en treårig heltidsutbildning.

– Det är få förunnat här i Sverige, och man kommer endast in på sina meriter. Som student fick jag då behandla patienter under handledning av en professor. Var tredje år tar de in en eller två elever, så det var verkligen ett privilegium, berättar hon stolt. 

Många som vill ha tandställning får tyvärr avslag då regionen har sina riktlinjer för hur stort felet ska vara för att få hjälp. Har patienten mindre fel nekas de och hänvisas till privata kliniker i Stockholm eller Göteborg. Vuxna som vill ha tandställning blir placerade i kö eller rekommenderade att kontakta privata kliniker.   

– Det är hårda bedömningar, ibland på millimetern. Men många patienter mår väldigt dåligt även om deras bettfel är betraktade som med mindre avvikelser, men kanske vill de inte gå till skolan, får besöka psykologer och så vidare, och de får inte alltid hjälp, berättar Sanaz.

Hamnar patienten inom felmarginalen skrivs de in hos regionens specialistklinik för tandreglering där kön varit mångårig. För att beta av kön har patienter skickats bland annat till Norge. Var sjätte vecka får patienten då åka väldigt långt för att få behandling av en privat specialist där. 

– Det kan handla om flera års behandling, då blir det ju en stor kostnad trots att det ska vara gratis barn- och ungdomstandvård. Det kostar att ta ledigt från arbetet, alla resekostnader, slitage på bil, mat och allt vad det kan vara. En förälder ringde mig, hen hade räknat ut att det kostat familjen tusentals kronor för de år dottern fick behandling i Norge, fortsätter Sanaz.

   Till och med vid enklare problem, som att en del av tandställningen gått sönder, vilket är ett vanligt och enkelt problem att lösa, hänvisades de till de två olika klinikerna i Norge där de får behandling för att få tandställningen lagad. 

– Sådant kände jag att jag inte kunde stå för, det var ju helt befängt och inte hållbart att skicka dem så långt för en sak som skulle ta oss några minuter att fixa. Detta gjorde särskilt ont i mig när jag vet vilken påverkan varje resa har på klimatet, ekonomin och socialt samt vilken påfrestning det är för familjerna, berättar Sanaz.

Så Sanaz valde att starta en egen klinik. I Läkarhuset på Drottninggatan i Karlstad har hon nu lokal och tar emot patienter i privat regi.

– På andra orter finns det många privata kliniker i tandreglering, men det fanns ingen i Värmland. Nu när jag har öppnat finns ju möjligheten för patienter att komma till mig. Och så som människor av varierande skäl väljer att konsultera en privat allmäntandläkare eller läkare, har jag nu skapat möjligheten för patienter i alla åldrar att välja en privat specialist inom tandreglering, fortsätter hon. 

Sanaz och Simon träffades 2016 på en lunchrestaurang i Göteborg under en konferens Sanaz deltog
på. Det klickade direkt och första dejten blev en middag redan samma kväll. Simon arbetade då som vice vd på ett företag som tillverkade produkter av kända varumärken. Ett flashigt arbete som han gav upp för att flytta till Karlstad och Sanaz efter att ha pendlat varje helg under 1,5 år. Idag arbetar han som ekonomi
chef på Karlstad Innovation Park, och sköter utöver det även det administrativa i tandregleringskliniken.

Paret bodde först i lägenhet inne i Karlstad. De bjöds till Lövnäs på middag av ett par bekanta, och Simon kände direkt att det var en plats han ville bo på. 

– Jag är uppvuxen i ett område som heter Näset i Göteborg, och Lövnäs kändes precis som där. Närheten till vattnet, fotbollsplaner, barnvänligt med lekparker överallt och cykelavstånd. Så då började vi aktivt leta hus här, berättar Simon. 

Paret hittade sitt hus på Lövnäs för tre år sedan, strax efter att sonen föddes 2019. Simon är inbiten göteborgare, men hans mormor och morfar var från Årjäng och mamman född i Arvika. När morfadern pensionerade sig flyttade de tillbaka upp till Edane. Så Simon känner att han flyttat tillbaka till rötterna. 

– Vi har blivit så väl välkomna av grannar, jag känner mig redan som hammaröbo, avslutar Sanaz.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.