Helande Sensing Yoga 

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

 I en källarlokal på Solgatan ett stenkast från Skoghall centrum erbjuder Helene Rudström Sensing yoga.

Lokalen är ljus och rymlig och Helene har inrett den för att inge lugn och harmoni. På golvet ligger yogamattor utspridda och på alla ligger ett fårskinn och en filt som är formad till ett hjärta. Mycket kärleksfullt inbjudande.

   Helene jobbar som förskollärare, ett jobb som många gånger kan vara både tungt och stressigt. Detta, i samband med brist på ordentlig återhämtning, resulterade i att hon gick in i den berömda väggen.

– När jag fick min utmattning så förstod jag inte riktigt vad som hände. Jag hade en massa kropps-
liga symptom, bland annat återkommande ryggskott och värk i kroppen, migrän, dålig sömn och mage, oro och hjärndimma, som så här i efterhand var tydliga signaler från kroppen att något var fel, berättar Helene.

Vägen till självhjälp började med att hon läste till avspännings- och stresspedagog. Förutom att hjälpa sig själv fick hon även insikten att hon med sina kunskaper skulle kunna hjälpa andra. För att fördjupa sig än mer utökade Helene med fler kurser med fokus på återhämtning. 

   Stress sätter som sagt spår i kroppen och som så många andra gick Helene omkring med mycket värk i kroppen. För tre år sedan kom hon i kontakt med Sensing Yoga och det blev en riktig wow-upplevelse.

– Det här var inte yoga utan något helt annat. Här fick jag röra kroppen mjukt och redan efter första gången kände jag mig bland annat mycket bättre i ryggen, berättar Helene.

Sensing Yoga är en rörelseform som inte innebär någon stretch utan är mjuk, kravlös och görs på kroppens egna villkor. Och alla kan göra det, från riktigt små barn till äldre. Den kan göras från golvet, sittandes på en stol eller stående. Rörelserna är inspirerade av hur djur, naturfolk och små barn rör sig. En av grundbitarna i Sensing Yoga är pandikulationen, eller kroppsgäspen som man också kan kalla den. Det är den där sträckningen man gör på morgonen när man precis har vaknat eller suttit vid skrivbordet alldeles för länge. Aktiveringen skickar en signal till hjärnan hur det är ställt i våra muskler och mjuka vävnader. Hjärnan i sin tur skickar en åtgärd tillbaka för att släppa på spänningar och låsningar. Dessutom frigör pandikulationen kärlekshormonet oxytocin som hjälper till att sänka stresshormonet kortisol.

– Rörelserna i Sensing är gungande, vaggande och spiralande. De lugnar ner nervsystemet och återfuktar bindväven, fascian, vilket leder till mjukare kroppar med mindre värk. Det är återhämtning för både kropp och själ, och vi kan självläka, säger Helene.

De allra flesta som provar på Sensing Yoga för första gången blir väldigt positiva till den. Själva ordet Sensing betyder att känna av och det är precis det man gör under övningarna. Man lär sig att lyssna inåt på sin kropp, på kroppens egna signaler. En sorts mindfulness och meditation på en och samma gång. Så vill du bli av med värk, få en mjukare kropp och minska stressnivån kan Sensing Yoga verkligen rekommenderas. På hammaronytt.se kan du se en liten film där Helene visar och berättar kort om Sensing Yoga. 

Pandikulationen, kroppsgäspen, kan göras liggandes, sittandes eller ståendes.

3 thoughts on “Helande Sensing Yoga 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.