Hemtjänstmaten blir dyrare

Hemtjänstmaten kommer även fortsättningsvis tillagas i Björkhagsgårdens kök. Däremot kommer den att bli rejält mycket dyrare för kommunen.

Nyligen drog Hammarö kommun tillbaka utmaningen för privata kök att lägga anbud på hemtjänstmaten, med hänvisning till att de själva klarar av att tillaga måltiderna. Beslutet upprörde bland annat Skoghalls ICA-handlare Urban Svensson som var den som ursprungligen utmanade kommunen samt lade ett anbud i slutet av året.

Den kylda maten tillreds idag i Björkhagsgårdens kök där även varm mat till cirka 600 förskolebarn samt till ett 40-tal äldre som bor i huset tillagas. Totalt handlar det om cirka 100 portioner dagligen, till en kostnad av cirka 30 kronor per portion, varav det tas ut en avgift på 43 kronor per portion av brukarna.

Servicenämnden har nu beslutat att låta köpa in ny utrustning; bland annat ett nytt avsvalningsskåp samt datastöd för varudeklarationer (för etiketter på lådorna) samt tillsätta en administrativ tjänst på 75 procent, allt till en kostnad av 340 000 kronor per år. Enligt kommunens kostenhet innebär detta att portionspriset stiger med cirka tio kronor per portion, vilket gör att det hamnar i nivå med ICA:s anbud.

– Däremot handlade inte anbudet enbart om pris. Det fanns även ett kronpåslag per portion efter bland annat smak och näringsinnehåll, så det dyraste budet kunde ända vinna, förklarar Urban Svensson som är påtagligt irriterad:

– Det är svårt att känna förtroende för politiker som vänder kappan efter vinden, menar han och syftar på servicenämndens ordförande Margareta Ivarsson som tidigare företrädde den blågröna majoriteten.

– Det är också synd att (S) och (V) inte löpte linan ut och lät sig jämföras.

Enligt Urban Svensson är även många av butikens kunder besvikna.

– Vi har kunder idag som köper matlådor istället för blommor när de ska besöka sina anhöriga. Det finns en anledning till att vi säljer 200 varma luncher om dagen, och det beror inte främst på priset.

Fotnot: Priset för brukarna är (och förblir) 43 kronor per portion. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.