Ideella krafter i centrum

Mötesplats Kupan är en second hand-butik. Därtill ett café. Och kanske viktigast: ett sätt att vara synlig på orten.

– Ibland räcker det inte med att stå med bössor. Det övergripande målet är att samla in pengar, säger Agneta Andersson, orförande i Hammarö Röda Kors Krets.

Och allt drivs av ideela krafter. Idag har Hammarökretsen cirka 150 medlemmar, varav ett 20-tal är aktiva inom Kupan.

– Men vi behöver bli flera. Man väljer själv hur mycket tid man vill lägga här. De flesta av av oss är pensionärer och då vill man ju råda om sin tid själv, menar Agneta Andersson.

Arbetet i butiken handlar bland annat om att hjälpa kunder och hålla snyggt, stå i kassan och sköta caféverksamheten. En av de stora och tidskrävande arbetsuppgifterna är sortering av allt som lämnas in.

– Det kan handla om allt från att putsa koppar till att stryka och tvätta och laga kläder. Det material som blir över lämnar vi till återvinning.

Det mesta tas emot, med följande undantag: stora möbler samt saker tillverkade av skinn från utrotningshotade djur.

Vid sidan av de frivilligt arbetande Röda Kors-medlemmarna finns också personal som går via den dagliga verksamheten som kommunen erbjuder. Övervägande andel av medarbetarna är kvinnor.

– Cirka 20 procent av medlemmarna är män, men man ser inte så mycket av dem här. De flesta gubbarna som är här är våra respektive, det förpliktigar att vara tillsammans med en Röda Kors-medlem, säger Agneta och skrattar.

Kupan1

Kupan2

Kupan3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.