Inställd träff äntligen genomförd

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

På initiativ av skolkuratorer och skolsköterskor i Hammarö kommun anordnades i slutet av april en stor länsträff i Skoghalls Folkets hus. 

Denna träff skulle ha genomförts under 2020 men pandemin gjorde att den fick ställas in. Men nu när den gick att genomföra träffades cirka 170 skolkuratorer och skolsköterskor från Värmland inklusive några från Bengtsfors och Åmål. Syftet med dagen var att utbyta erfarenheter och vara kompetens-höjande för deltagarna. 

– Det var första gången länsträffen anordnades för både skolkuratorer och skolsköterskor samtidigt, och dagen blev både lyckad och uppskattad, säger Gunilla Björn, skolsköterska Hammarö kommun.

Programmet för dagen var noga genomtänkt och flera aktuella ämnen gicks igenom under de föreläsningar som hölls. Bland annat togs ämnen som skolnärvaro, skolhund och syntestning av skolelever upp. 

Pedagogen Pernilla Sjöqvist arbetar som hemkunskapslärare på högstadiet här på Hammarö, men är även skolhundsförare. Hon berättade hur skolhundar kan användas för att få elever motiverade, sitta stilla och koncentrera sig eller bli mer aktiva. Hennes två hundar Skoja och Lilja är utbildade vid Svenska Terapihundskolan i Göteborg. 

Deltagarna fick även lära sig om könsdysfori som innebär att det kön personen uppfattar sig som mentalt eller psykologiskt inte stämmer överens med det juridiska, biologiska eller sociala könet. Mia Mark och Maritha Andersson från Lundströmmottagningen i Alingsås höll i föreläsningen. Mottagningen de representerar är Västa Götalands utredningsenhet för könsidentitetsstörningar.  

Länsstudiedagen är årligen återkommande både för skolsköterskor och skolkuratorer och värdskapet alternerar mellan de värmländska kommunerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.