Isabelle lever sin dröm over there

Text: ANNIKA  Foto: PRIVAT, CECILIA MAGNUSSON

Det har gått ett tag sedan vi fick göra intervjun med Isabelle Rudström-Österlund. Då var hon bara någon dag bort från att ta det stora klivet över Atlanten till det stora landet i väster.

Tillsammans beslöt vi oss för att vänta med artikeln tills hon landat och fått lite fotfäste på sin nya bostadsort och arbetsplats. Isabelle ville så gärna dela med sig av lite bilder därifrån.        

Venice Beach är ett känt namn för många och där i närheten ligger Apples reklambyrå TBWA/Media Arts Lab där Isabelle numera arbetar som Associate Design Director. Några bilder därifrån blev det dock inte då det råder totalt fotoförbud på arbetsplatsen. Men bilden ovan,  på Isabelle med palmerna visar väl ändå vilken underbar miljö hon har omkring sig nu.

Men hur kom det då sig att den unga tjejen från Hammarö fick ett toppjobb i LA? Vi får backa tiden och ta det från det att Isabelle var riktigt liten. Sina första skolår gjorde hon på Vidöskolan. Föräldrarna var skilda och Isabelle bodde varannan vecka hos sin mamma på Vidöåsen och varannan vecka hos sin pappa i Karlstad. Och känslan för färg och form har hon nog med sig i generna. Hennes morfar var den kända konstnären Per-Inge Rudström och hennes pappa Andreas jobbar som Art Director. Som barn var hon ofta med honom på jobbet och det var också där intresset väcktes för Isabelle att göra sitt yrkesval.

– Jag fick ju tidigt inblick i vad jobbet innebar och tyckte det verkade roligt. Dessutom är pappa en stor inspirationskälla och min stora förebild, berättar Isabelle.

Yrkesvalet gjorde hon alltså i unga år och vägen var tidigt ut-stakad. Efter högstadiet valde hon att gå medialinjen med inriktning på grafisk kommunikation på gymnasiet. Redan då hade hon riktat in sig på att utbilda sig vidare och målet var Berghs School of Communication i Stockholm. Hon sökte in direkt efter att gymnasiet var avslutat och kom faktiskt till intervju. Men där tog det stopp. Skolan ansåg att den unga tjejen från Hammarö behövde några år på sig innan hon skulle söka in igen.

Men Isabelle var säker. Det var det här hon ville göra, så hon sökte in igen året därpå. Och som nittionåring kom hon in som den yngsta på hela skolan.

– Där läste jag till Art Director under två år men insåg att det var hantverket och designen som jag verkligen brann för och blev mer inriktad åt grafisk formgivning, berättar Isabelle.

Att gå på Berghs är en dyr historia. En del av kostnaden finansierades genom olika stipendier, bland annat från makarna Hanssons fond som elever som gått på Vidöskolan kunde söka. Direkt efter utbildningen på Berghs fick hon jobb och blev kvar i Stockholm ytterligare ett år. Men så fick hennes dåvarande pojkvän jobb i London som designer. Hon följde med honom till London och fick jobb som utvecklare på en designbyrå. 

– Jag fick förmånen att jobba med varumärket Nike på den digitala desingbyrån där jag fick jobb, vilket var fantastiskt, säger Isabelle.

Men längtan efter Stockholm blev för stor så efter något år återvände hon dit. Jobb hade hon som väntade på henne och nu rullade karriären igång på riktigt. Som 25-åring hade hon redan avancerat till Design Director. Det blev några år där hon bytte arbetsplats och titlar några gånger. Hon ökade på sina meriter och gjorde sig ett namn i branchen.

Suget efter att jobba utomlands låg och grodde i Isabelle även om hon inte sökte nytt jobb aktivt. Tidigt hösten 2022 fick hon ett mail från en rekryterare som undrade om hon skulle vara intresserad av att jobba i Los Angeles.

– Jag tackade självklart ja, men tänkte att det där jobbet lär jag ju inte få. Men efter fyra videosamtal så hade jag rott hem ett jobb i det stora landet i väster, berättar Isabelle.

Hur hon skulle bo när hon väl landat på amerikansk mark visste hon inte när vi pratades vid. Men hon visste att hon skulle få hjälp när hon väl var där och hade fått ett flyttbidrag för att hålla sig flytande tills alla bitar fallit på plats.

Isabelle var förväntansfull inför äventyret som hon hade framför sig. Hon har visum för att arbeta där i tre år om hon stannar på samma arbetsplats. Byter hon jobb måste hon ansöka om nytt visum. Men just nu har hon hamnat på en plats i livet hon knappast vågat drömma om. Här är vädret bra året om och hon arbetar med det hon älskar mest av allt, design.

Om hon blir kvar i LA eller om hon kommer flytta tillbaka till Stockholm igen vet hon inte i dagsläget. Men ett är nog säkert, tillbaka till Karlstad kommer hon inte igen.

– Jag har min familj i Karlstad och stan betyder mycket för mig, men jag kommer inte bosätta mig där, avslutar Isabelle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.