Kaffejord på Vidön

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN 

 I sin ambition att skapa en helt cirkulär kaffe-bransch har Löfbergs tillsammans med Econova testat att göra jord av kaffebönor.

Cirkulär omställning handlar om att använda restprodukter till nya produkter. Ibland händer det att en rostning går fel, och normalt körs då den laddningen av kaffebönor till förbränning. Något som måste både fraktas och betalas för.

– Detta är inte bara bra för miljön, det finns ekonomiska incitament också vilket är bra då det driver på utvecklingen, berättar Anders Thorén, hammaröbo och kommunikationschef på Löfbergs.

   När idén om att förädla felrostade kaffebönor till jord kom upp tog Löfbergs kontakt med Econova, nordens ledande företag inom jord- och trädgårdsprodukter, som tände på idén.

– Det känns lite extra roligt att Econova finns här i närområdet, och att de precis som vi på Löfbergs är ett familjeföretag med cirkulära ambitioner, be-rättar Anders vidare.

Förra året kördes nio ton kaffe-bönor, som alltså annars hade gått till förbränning, till Vidön där Econova blandade upp dem med restmaterial från skogen. Under ett år har komposthögen vänts regelbundet.

– Det måste komma in luft, annars ligger det och ruttnar. Och så ska ju bönorna som ligger ytterst få komma in i värmen också, berättar Mattias Persson, produktspecialist Econova.

Econova har löpande gjort test-er för att följa värmeutveckling-en, och massan är varm och full av daggmask vilket är ett tecken på att det är en frisk kompost. Hos Löfbergs går komposten under arbetsnamnet kaffejord.

– Kaffekompost heter råvaran hos oss. Någon smartare än jag kommer nog hitta på ett bra namn för slutprodukter sen, skrattar Mattias.

Den här komposten är bara en av flera ingredienser i färdig jord. Den ska blandas ut med annat, beroende på vilken sorts jord slutprodukten ska bli.

– Vi ska göra tester för att se vad den passar bäst som. Under våren vet vi mer, avslutar Mattias Persson som drömmer om att sälja slutprodukten i både lösvikt och i säck framöver.

De nio tonen är ungefär en tiondel av det svinn som uppstår hos Löfbergs under ett år. Så planen är att allt fortsättningsvis ska köras till Vidön och förädlas till jord i stället för att förbrännas. Och kanske kan vi redan under vårkanten åka till Vidön och köpa oss lite kaffejord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.