Kändistätt på vernissage

Text och foto: KRISTINA

På valborgsmässoafton firade Hammarö Art Gallery ett år och i samband med detta hölls vernissage för nya utställningen av Birgitta Glenmark.

Mathias Frykholm, en av de fyra som driver Hammarö Art Gallery, träffade Birgitta på Affordable Art Fair i Stockholm och började diskutera en utställning på Hammarö.

– Hon tycker det är lite extra kittlande då delar av hennes familj är från Värmland, berättar Mathias som är mycket stolt över att ha fått Birgitta till Hammarö. 

Birgitta Glenmark skapar abstrakt konst, ofta lager på lager och med mycket färg. Just nu målar hon med flytade akryl på kanvas. 

– Ibland blöter jag duken innan, då flyter färgen ut mycket, och ibland arbetar jag på torr duk. Det beror på vad jag är ute efter, jag experimenterar mycket. Och jag arbetar mycket med djup i mina tavlor, berättar Birgitta som tidigare gjort kollage med asiatiska papper och sidentyg bland annat. 

Birgitta Glenmark kombinerar sitt konstnärsskap med att arbeta som handkirurg. Och hon vill absolut inte tvingas välja.

– Det är väldigt lika faktiskt, att laga händer är mycket skapande det också. Jag gillar mitt jobb för alla möten med människor. Som konstnär blir man lite ensam, det är ju inte vernissage varje dag, skrattar Birgitta som är född i Karlskoga, mamman i Hagfors och mormodern i Degerfors.  

Birgittas mamma målade själv tavlor, pysslade och drejade och den kreativa miljön födde Birgittas intresse för färg och form. 

– Dottern föddes 1990 och då började jag göra små kollage och utställningar. 2010 hade jag en större utställning i Nacka, och sen har det bara fortsatt. Det är så jäkla kul, säger Birgitta.  

Birgitta kommer åka runt lite på Hammarö dagen efter vi träffas. 

– Det ska ju vara så vackert säger alla, så vi får ta en runda innan vi åker hem. Hammarö är ju som Stockholms Djursholm har jag hört, berättar Birgitta. 

Malte Hallquist underhöll under dagen.

– Det var syrran som frågade och det var ju självklart att jag skulle ställa upp. Det var länge sedan jag var ute och trubadurade så här, men det är ju väldigt roligt, berättar Malte som är bror till Carolina som är en av de fyra som driver galleriet. 

På vernissaget träffade vi även Maltes dotter Ida Hallquist, känd från tv-serien Ack Värmland. 

– Jag är hemma över Valborg nu, så jag passade på att hänga med hit. Jag bor sedan några år i Bromma och läser till lärare. Det kommer ju inte bli något mer Ack Värmland, skrattar Ida. 

Under tre veckor hänger utställningen som sedan avslutades med en finisage 21 maj där man hade möjlighet att träffa Birgitta Glenmark igen. 

Man ska ha roligt på jobbet. Birgitta och Mattias skojar.
Birgitta Glenmark tittar på några av sina tavlor.
Malte Hallquist var en av kändisarna under evenemanget. Här ses han läsa vår fina tidning HammaröNytt.
Ida Hallqvist, känd från Ack Värmland, med sina döttrar.
Morfar Malte leker med sina barnbarn.
Malte underhöll under vernissaget.
Ett axplock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.