Karatefamiljen – Vi träffar familjen Brolin

Text: KRISTINA  Foto: PRIVAT

Micke, hammarös stuntman, vår skräddarmästare Camilla och deras dotter Charisma tränar alla karate sedan flera år. Camilla tävlar dock inte än, men både Micke och Charisma har stora framgångar inom sporten. 

Som mobbad sjuåring började Michael Brolin med karate. Mobbarna bytte sen skola, men då var Micke redan fast. Med åren blev han bland de bästa i Sverige, som medlem i landslaget tog han många medaljer i lag-kata. När han sen flyttade till Stockholm 1998 blev det bara sporadiska träningstillfällen, och sedan gick flyttlasset till Japan. Hans andra gradens svarta bälte blev liggandes i garderoben. 

– Jag arbetade på en nöjespark och gjorde stuntshower sex dagar i veckan under ett år, det fanns varken tid eller ork till karate då tyvärr, berättar Micke. 

Livet tog några vändningar, han träffade Camilla och de gifte sig 2010. Bröllopsresan gick till Miami där de mötte upp med Karlstad karateförening som skulle tävla i World Championship i karate. Micke tränade i tre veckor innan resan för att vara med i tävlingen. 

– Jag var ju med och tittade, och vi var på en fest på kvällen där jag dansade salsa med någon världsmästare, det var så jäkla trevligt. Och då var karatens grand master Inoue där, han som grundat hela vår karatestil, och alla bugade och hade sig. Han var snäll och rolig som bara den, skrattar Camilla. 

Lennart Larsson, som startade Karlstad karateförening och var Mickes tränare även som ung, tillsammans med Micke och Roger Eliasson vann då World Championship i lag-kata. Anmärkningsvärt då de var mycket äldre än alla andra.

Strax innan Charisma föddes 2011 bosatte sig paret på Hammarö. När Charisma var fem år tyckte Milla att hon skulle testa karate. 

– Jag tycker att en tjej ska kunna ta för sig och kunna försvara sig, så jag ville att hon skulle testa för att se om hon gillade det, berättar Camilla. 

– Jag kommer ihåg att på vägen till första träningen så sa pappa att vi skulle till dojjan (dojon, reds. anm.) och jag undrade varför vi skulle till en sko, skrattar Charisma. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var lite svårt men roligt.

Micke satt med när Charisma tränade och började bli sugen på att själv börja med karate igen. Han satte upp tre mål; att orka ta sig igenom ett helt pass med elittränarna, bli tillfrågad om att gradera sig en gång till och att någon gång skulle kunna börja tävla igen. Efter ett år på bänken började Micke träna, då med motionsgruppen. Och ganska snart nämnde han för tränaren att han var sugen på att tävla i framtiden. Kata-pokalen närmade sig men Micke var tveksam.

– Jag hade ju inte tränat på så många år, och det var bara tre veckor till tävlingen. Men jag tänkte att jag får väl prova, skrattar Micke som landade en silvermedalj i sin klass.

I samma veva fick han frågan om han inte skulle vara med på SM, två veckor efter. Av 23 deltagare 16 år och uppåt blev han delad femma.

– Från att nämna att det vore kul att tävla nån gång framöver till att ställa upp i SM, det var jag inte riktigt beredd på. Men det är väl lite som att cykla, det sitter kvar i kroppen. Det var väldigt, väldigt roligt, skrattar Micke.  

I juli 2018 åkte familjen Brolin med klubben till Japan för att delta i en tävling till den då avlidne Inoues minne. Charisma var då sex år och hennes första tävling blev i Japan. Åldersgränsen var egentligen sju år, men ingen frågade hur gammal hon var. 

– Så Charisma med långt ljust hår och flätor satt på en stol och dinglade med benen för hon inte nådde ner, och bakom henne satt 16 strikta japanska tjejer i svart page, antaglien födda i karatedräkter, skrattar Camilla.

De tävlade i par, gjorde sina kator och fem domare visade en flagga mot den de tyckte gjorde det bäst. Charisma fick då två flaggor och förlorade mot en äldre tjej med svart bälte. 

Camilla frågade då en annan karatefru som var med på resan om de inte också skulle börja, och så blev det. Sedan dess tränar även Camilla karate i stilen Inoue-ha Sito-Ryu Keishin-kai. 

Efter något år fick Micke frågan om han trodde att Charisma skulle vilja börja träna med elitgruppen eftersom hon var så duktig. 

– Vi frågade henne såklart, och det ville hon, så hon har tränat i elitklassen sedan dess, berättar Milla.

Även Micke tränar numera i elit-klassen och kunde bocka av sina mål ganska snabbt. 

Charisma har hamnat på pallen i alla tävlingar hon ställt upp i efter den allra första i Japan. I somras graderade hon sig och har nu svart bälte, första Dan, antagligen som yngst i Sverige. 

– Jag tror jag har elva guldmedaljer nu, de två senaste under den stora ungdomstävlingen Heian cup, berättar Charisma. 

Familjen Brolin åkte till Japan även i somras, 28 stycken från karateföreningen åkte på träningsläger till Tottori där Inoue bodde. De fick då träna med världsmästaren Rika Usami under fyra dagar, många timmar per dag. 

– Efter andra dagen blev Micke tillfrågad om han ville gradera sig. Det funkar ju så inom karaten, man får inte be om att gradera sig, man blir tillfrågad. Så Micke graderade sig till fjärde Dan där och då, berättar Camilla stolt. 

Från fjärde Dan och uppåt får man bara gradera sig i Japan, eller av en japansk tränare högt uppsatt i organisationen på besök på andra platser i världen.

Sista dagen, när Micke skulle få sitt diplom, blev även Lennart och Roger uppkallade och blev tilldelade åttonde Dan. De är numera de enda i världen som har det, och presidenten som har högst i världen har nionde Dan.

– Det är helt fantastiskt, att våra två tränare på Karlstad karateförening, har åttonde Dan i den här stilen, berättar Michael.

– Att bli tilldelad det är en så stor heder, det är helt sanslöst, fortsätter Camilla.

Camilla har det första gröna bältet och har inte börjat tävla än, men tränar tre timmar i veckan uppdelat på två pass. 

– Jag kommer tävla någon gång lite längre fram, det är jag säker på, berättar Camilla. 

Hela familjen verkligen älskar karate. 

– Det är roligt att träna och man ser att man blir bättre och bättre för varje gång. Och det är roligt att ha något att se fram emot, som en tävling, säger Charisma.

– Jag tycker disciplinen är fantastisk. Det är roligt när det är ordning och reda. Som Charisma säger, man känner att man blir bättre när man nöter och nöter något. Och det är lite hierarki, man bugar och är respektfull mot andra. Man ser och respekterar varandra. Sen har vi ju jäkligt roligt. Det är häftigt, skrattar Camilla. 

– Jag tycker det är så roligt för det är en så allsidig träning. Du får den fysiska biten och den mentala biten. Det som motiverar mig är att det håller mig i form vilket är bra för mitt arbete som stuntman. Moroten är tävlingarna, men det viktigaste för mig är inte att vinna utan kunna ge de som är yngre en match trots att man är lite äldre. Det är kul. Och så har vi ju sammanhållningen och folket, berättar Micke. 

Karate passar alla från ung till gammal, och vill du inte själv prova på kan du besöka Fröding arena 18–19 november när Karlstad karateförening arrangerar SM. Där kan du antagligen få se Micke tävla, men Charisma får vänta tills hon fyllt 14. 

Karatefamiljen Brolin på Hammarö. Från vänster: Michael, Charisma och Camilla.
Karatefamiljen Brolin på Hammarö.
Karatefamiljen Brolin på Hammarö. Charisma på bild.
Karatefamiljen Brolin på Hammarö. 
Från vänster: Camilla, Michael och Charisma.

Camilla, Micke och Chrisma är karatefamiljen från Skoghall.

Karatefamiljen Brolin på Hammarö. 
Denna tårta bakade Camilla när Charisma tog svart bälte.
Den här tårtan gjorde mamma Camilla till Charisma när hon tagit sitt svarta bälte.
Camilla och Michael.
Bad i japanska havet.
MIchael och Camilla Brolin,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.