Karin ställer ut

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Under mars visar konstnären Karin Börjeson upp delar av sin konst i Hammarö konsthall. Här möts vi av abstrakta tavlor mestadels målade i akryl men även en del i akvarell, i collageteknik eller målade med temperafärg.

När vi möter Karin i konsthallen så gör vi det när hon står framför en tavla föreställande mindre självporträtt. Och visst syns det att det är Karin på alla bilderna. Hennes tavlor har visats här i konsthallen förut, men det är nu tio år sedan. 

– Det skulle skett tidigare men pandemin kom emellan, berättar Karin.

Karin framför tavlan med sina självporträtt.

Målat har hon gjort sedan barnsben och pennan och penseln har följt henne genom livet. Karin föddes i Sundsvall men flyttade till Uppsala och sen vidare till Stockholm där hon studerade till kemist. Där träffade hon Hasse som även han var kemist och det blev kärlek som ledde till bröllop, barn och boende på Hammarö. När sen barnen blev lite större tog målandet fart på riktigt. Karin gick några kurser och var med och startade Karlstad fria målarskola 1991. Här testades flera olika tekniker men hon fastnade för akryl och tecknande.

– Olja är väldigt vackert men det torkar långsamt om man inte har lösningsmedel. Det är ju inte så bra för vare sig hjärnan eller miljön och jag är dessutom rätt snabb av mig när jag målar så akrylen passade mig mycket bättre, berättar Karin.

Att hon är miljömedveten är helt klart och hon berättar att hon använder gamla tavlor hon inte är nöjd med och målar över dom. Karin målar i första hand för sin egen skull men tycker om få visa upp sina verk på olika utställningar då och då. Hon har deltagit i samlingsutställningar och även haft egna och finns representerad i fyra av länets kommuner. Karin har även varit drivande i många olika projekt med konstinriktning, suttit som styrelseledamot i Värmlands konstnärsförbund, är medlem i Konstnärernas riksorganisation, Bildupphovsrätt i Sverige, samt Konstnärernas kollektivverkstad.

Som person är hon mycket sprudlande och full av liv. Lite av sin energi gör hon av med när hon dansar jazzdans. Och så läser hon många böcker och är med i olika bokcirklar. 

– Lite dans, lite byråkrati, lite läsning och mycket konst gör att man håller i gång, avslutar Karin med ett litet skratt.

Karin är en färgstark och sprallig person.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.