Klass 4A vann regionfinal

Text: KRISTINA  Foto: LOTTA ERIKSSON 

Hammarlundens klass 4A vann regionfinalen i tävlingen Schackfyran. I maj väntar finalen. 

Redan 1978 startade Sveriges Schackförbund tävlingen Schackfyran och sedan dess har en halv miljon tioåringar lärt sig spela chack. Tävlingen är rikstäckande  och inleds varje höst med besök av schackledare hos fjärdeklasser som får lära sig grunderna i schack och information om tävlingen.

Tre fjärdeklasser på Hammarlunden ville delta, så de fick anordna ett lokalt kval där klass 4A vann och fick representera Hammarö. 

   Distriktsfinalen gick av stapeln 20 mars på hotell Gustaf Fröding. Där  slog Hammarlundens klass 4A sex andra klasser så nu väntar riksfinalen i Uppsala i slutet av maj. 

– Alla elever tyckte det var väldigt roligt och var engagerade från första stund. Jag tycker att schack är ett bra sätt att öva både logiskt tänkande och koncentration, vilket alla, både vuxna och ungdomar, har nytta av. Just det här att man måste tänka i flera steg och det får ta sin tid. I dagens samhälle ska allt gå så fort. Här sitter de och verkligen tar sig tid och tänker, det blir jag fascinerad över, berättar Lotta Eriksson, en av mentorerna i klass 4A. 

Inför finalen i Uppsala i slutet av maj kommer mentorerna lägga in några extra pass med schack så eleverna får möjlighet att öva lite mer. Och de två erfarna schackspelarna i klassen ska få möjlighet att lära de andra olika taktiska drag.  

Schackfyran har blivit en viktig del av schackkulturen i Sverige och har bidragit till att uppmuntra många barn att börja spela schack och utveckla sina schackfärdigheter.

Schack är ett spel som kan ge många fördelar, både när det gäller att utveckla intellektuella färdigheter och att lära sig att hantera utmaningar på ett strategiskt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.