Krönika: Bry er om varandra

Text: Anders Von Wachenfeldt, Foto: Håkan

Just nu är det skadegörelsen som sticker ut här på Hammarö. Frukansvärt tråkigt och onödigt. Hjälp oss stävja detta så vi kan använda skattepengarna till något roligare.

På Hammarö ser jag inga andra trender förutom skadegörelsen. Hela sex anmälda fall under december månad, flera av dem i skolmiljö. Igen. Detta är det vanligaste brottet vi har här, och det kostar väldigt mycket. Onödiga pengar som skattebetalarna i slutändan får stå för. Flera av decembers anmälning-
ar är troligen ungdomsrelaterade. Kommunen är inte speciellt stor och det finns inte så jättemånga ungdomar, så sannolikheten att vi hittar rätt personer är hyfsat stor. Det kan ju vara ett fåtal personer som är ansvariga för många av skadegörelserna, och det kommer förr eller senare fram vilka det är. Vi har mycket god samverk-an med fritidsgårdarna, trygghetsvandrarna och skolorna så jag har ändå gott hopp om att vi kan lösa en del av detta. Och tipsa oss gärna om du vet något.

Om vi ser att det är en ungdom med ett riskbeteende och är i en nedåtgående spiral så finns det lite olika angreppssätt för att få bukt på detta. Något som ger bra resultat är uppsökande orossamtal. Vi åker då hem till familjen, ofta tillsammans med socialtjänsten, och har ett samtal för att bryta beteendet.

Överlag är jag inte speciellt orolig över Hammarö. Skulle något allvarligt inträffa så finns här ett otroligt bra skyddsnät och vi har nära samverkan med både kommun, näringsliv, medborgare och ideella krafter. 

Ska man ge sig på att försöka sammanfatta 2022 så har vi inte haft några större allvarligare brott. Faktiskt har det ur ett brottsperspektiv varit ett bättre år över hela lokalpolisområdet. Jag hoppas vi kan hålla i det under 2023. Det här gör vi tillsammans. Medborgarna är våra ögon och öron, vi behöver er in-
put. Och jag vill passa på att tacka alla som hjälpt oss under året. Fortsätt med det! Helst skulle jag vilja att ännu fler engagerar sig, vuxna behövs där ungdomarna befinner sig. Ta ett varv förbi skolorna när du är ute och går. Bry er om varandra. Det behöver inte vara mer avancerat än så. 

I övrigt kan jag berätta att det mobila poliskontoret kommer fortsätta komma hit. Vi har dock skiftat lite, så nu ska vi vara här i Skoghall centrum mellan klockan ett och tre varje fredag. 

Nu känns det skönt att vi går mot ljusare tider. Jag längtar efter att båten töms på snö och is och att man kan vara ute och gjuta betong och kanske att åka och bada med ungarna igen. 

Ta hand om varandra!

//Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.