Kvantums burgare gör succé

Text: Kristina

Nu är ICA Kvantum Hammarös ombyggnation klar och Urban berättar om bakgrunden. 

Olivia Svensson, dotter till handlaren Urban tillika försäljningschef färskvaror på ICA Kvantum Hammarö kom med idén om att utveckla take away-erbjudandet i delikatessen. Någon annan butik har testat konceptet med bistro inne i butik med gott resultat och Olivia ville göra en hamburgerbar. 

– Jag tänkte att det inte blir så bra att ha det inne i butiken vid delikatessen, vi har ett sådant väldigt tryck på eftermiddagarna där. Men jag tyckte idén var bra och lockades av att tillverka god snabbmat från grunden, så jag började klura på om det skulle gå att lösa på annat sätt, berättar Urban Svensson, handlare ICA Kvantum Hammarö. 

Vid en ICA-träff fick Urban en dragning om framtidens butik, där till exempel posten lämnades ut i egna postskåp, öppna för alla företag som levererar paket till konsument. 

– Arbetsmiljön i förbutiken var inte den bästa, och kunderna stod hopträngda i ett hörn i en liten spelbutik. Det kändes inte bra, så att göra om postutlämningen skulle ju förbättra en hel del både för kunder och personal, berättar Urban. 

Urban såg framför sig hur förbutiken skulle bli en sorts servicestation närmare kassalinjen, och i och med detta skulle självscanningsdelen kunna utvecklas. Personal skulle finnas nära hela tiden och de fyra traditionella kassorna skulle kunna minskas ner till två. Ett par spelmaskiner skulle ta över så kunderna ändå skulle kunna spela på plats. 

– Det var ju sällan som alla fyra kassorna var bemannade ändå, de stod bara där och tog plats. Och spelandet sjunker som sten, vi ser ett ändrat beteende där det går mer och mer mot att man spelar på nätet och i telefonerna, berättar Urban vidare. 

Samtidigt börjar en del butiker investera i det Urban kallar pantmonster, en maskin där kunderna häller ner både burkar och PET-flaskor och maskinen sorterar själv. En stor fördel för kunden som slipper en hel del slabbande, plus att det går mycket fortare. En riktig kundmagnet, tänkte Urban.

Dessa fem delar började Urban fundera kring. Skulle det gå att lösa praktiskt utan att störa kunderna allt för mycket? Efter en hel del klurande började projektet ta form.    

Tomglasrummet med pantmonstret fick bli först ut. Då hela ytan står på sankmark fick tolv pelare gjutas för att inte den nästan 20 ton tunga byggnaden skulle sjunka och dra med sig parkeringen ut i Vänern. 

När pantmonstret var på plats kunde postrummet börja byggas. En vägg flyttades och cirka 500 postskåp i sju olika storlekar installerades. När vi nu väljer att hämta våra paket på ICA Kvantum Hammarö legitimerar vi oss i appen och får då en QR-kod som vi skannar in på en skärm och skåpet med paketet öppnas. Smidigt för oss kunder och mindre arbetsbelastning för personalen.

Därmed kunde förbutiken flyttas samtidigt som utcheckningshagen började byggas om. Det blev nytt golv och tak för att ge en lugn och mjuk känsla, en ombonad miljö.

Servicestationen som alltid är bemannad lämnar ut paket som är för stora för postskåpen, lämnar ut rekommenderade brev, tar emot paket vi vill skicka, säljer tobak och är behjälpliga vid självscanningen. Här finns också en avstämningskassa som agerar kassa vid tider med låg belastning, som tidiga morgnar. 

– Rationaliseringen gjorde att den egna utcheckningen har ökat med 40-50 procent. På tider med tryck, som eftermiddagar och helger, finns värdinnor på plats i hagen som bara hjälper kunderna och ser till att allt flyter på, berättar Urban.

Bistron som fick namnet Högrevet började ta form där förbutiken fanns tidigare. Här byggdes ett restaurangkök, vi såg fönster tas upp mot parkeringen och likadant golv och samma mysiga känsla som i självscanningshagen. Här skulle erbjudas snabbmat i form av högrevsburgare och sushi från Happy Kitchen. 

– Vi är supernöjda med resultatet. Det blev väldigt snyggt och maten är väldigt god. Men vi ser
lite förbättringsmöjligheter i beställningsprocessen som vi håller på att ändra. Man beställer i vår app eller på en skärm här, och vi har upptäckt en del saker som vi vill utveckla, berättar Urban.

Första veckan omsatte Högrevet nästan 200 000 kronor. Vecka två runt 150 000.

– Trots två dagar med snöstorm andra veckan, det är helt fantastiskt. En omsättning som vilken restaurang som helst skulle vara nöjd med en solig vecka i juni, berättar Urban. 

Sju miljoner var budget för ombyggnationen, men på grund av inflation, höjda räntor och dyr
el så stoppar det inte där. Men nu tänker inte Urban göra några fler stora förändringar i butiken. Ett generationsskifte står för dörren och dottern Olivia kommer inom ett par år ta över butiken. Då tänker Urban gå i pension efter 42 år inom ICA-koncernen. Vad han ska spendera sina dagar med då har han funderat lite kring. 

– Jag kommer säkerligen hitta på något annat. Jag har ju varit engagerad i Boltic förut, och föreningsarbete kan jag tänka mig ge mig in i igen. Jag är nöjd med det här nu, jag känner att jag gått i mål. Det har varit en rolig tid och jag är väldigt stolt, men det har varit ett dyrt pris. Jag har ju skog, jagar, spelar golf och så har vi hundarna. Och så ska jag bli morfar här i sommar, så det kommer nog inte bli några problem att fördriva tiden som pensionär, skrattar Urban. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.