Lägersommar på Hammarö

Text: KRISTINA  Foto: HELENA KAPANEN OCH SOFIA CARLSSON, HUVUDLEDARE KILINELÄGRET 2019

Efter att ha ställts in på grund av neddragningar och pandemi, kommer nu lägret på Kilenegården tillbaka. Kommunens mål om att bli Sveriges friskaste kommun har också varit en bidragande orsak.

Vid kommunfullmäktige i januari beslutades en ombudgeter-ing och därmed kunde sommarlägret återinföras. Från socialnämndens sida kom även önskemål om att använda stadsbidrag riktat till äldre till någon form av läger under sommaren. 

– När vi fick veta att sommarlägret för de yngre var på gång så kände vi att vi måste jobba med detta tillsammans, vi kommer ju vara på samma ställe. Den veckan med både små och seniorer kommer bli helt fantastisk, säger Mia Blomkvist Hernell, utvecklingsledare Hammarö kommun. 

På Kilenegården kommer läger-sommar genomföras under veckorna 24, 25 och 26 och arrangeras av Hammarö kommun i samarbete med föreningslivet på ön. 

– Tanken är att vi ska varva idrott med friluftsliv, vi försöker få med många olika aktiviteter så vi når fler intressen än bara idrotten eller bara friluftslivet. De ska få prova på lite allt möjligt, som hajk och kanotpaddlig, berättar Sofia Carlsson, fritidskonsulent Hammarö kommun. 

För första gången är sexåringar välkomna, och samma vecka bjuds även seniorer in till ett läger. Tre dagar om tre timmar per dag för båda grupperna, och de kommer ha en del gemensamma aktiviteter. Barnen är alltså födda 2015 och seniorerna ska vara födda 1947 eller tidigare. Seniorerna kommer delas upp i två grupper. En grupp deltar måndag, onsdag och fredag och en grupp tisdag och torsdag. De kommer vara erbjudas aktiviteter mellan klockan 10 och 15.

Samma vecka erbjuder Mörmo gård dagläger för högstadieungdomar. De kommer åka till en lägergård i Säffle.
– Vi har varit där tidigare och det är ett fantastiskt sommarhem där det finns badmöjligheter, grillplatser, olika bollplaner och möjlighet att gå in om det är dåligt väder. Och det ligger lite utanför så vi stör ingen. Ungdomarna får själva bestämma vad vi ska hitta på beroende på vad de är sugna på. Vi avreser lite senare på dagen så ungdomarna får sova ut, så vi kommer hem sent på kvällen. Allt för att passa ungdomarna, berättar Janne Bjerkander, chef ungdomsenheten. 

Vecka 25 genomförs ett läger för barn i lågstadiet. Lägret är under fyra dagar, sex timmar per dag. En lägerbuss kommer hämta upp barnen på morgonen och köra hem dem efteråt. 

   Samma vecka kommer Djup-ängen ha ett drop in-läger för sina boende. Där kommer de som vill rulla in för aktiviteter efter väder. 

– Vi samarbetar med boende runt Kilenegården för att låna in lite djur och med Friluftsfrämjandet för olika aktiviteter, berättar Anna-Karin Skoglund, projektledare, Hammarö kommun.

Aktiviteterna kommer utgå från baksidan där ett partytält sätts upp, och kolbullar kommer grillas om vädret tillåter. Anhöriga är välkomna att delta.

– Jag hoppas detta kommer bli en tradition, säger Anna-Karin Skoglund.  

Vecka 26 är det mellanstadiets tur. Deras läger är under fem dagar á sex timmar. De äldsta, alltså födda 2009, kommer även erbjudas en övernattning. 

– Vi kommer erbjuda detta, men vi får väl se om det är några som nappar, vi kommer inte tvinga någon, skrattar Anton Karlsson, fritidskonsulent Hammarö kommun.  

På lägren kommer vuxna lägerledare och feriearbetarefinnas på plats. 

Fritidsbanken kommer bistå med utrustning till lägerveckorna plus att de kommer ha sin pop up-verksamhet på olika badplatser även denna sommar.

– Lägersommar är avgiftsfritt för alla, och vi vill sänka trösklarna så långt det går för att alla som vill ska kunna delta. Det finns heller inget tak för hur många som får vara med, alla är välkomna, fortsätter Anton Karlsson. 

– Att få ut barnen i föreningslivet är ju en win-win. Ett läger är bara en vecka, men att få ut barnen i föreningslivet leder ju till aktiviteter som är beständiga, säger Peter Carlsson, fritidschef Hammarö kommun. 

Målet om att Hammarö ska bli Sveriges friskaste kommun 2030 kommer att märkas på olika sätt närmaste året. Lägersommar på Hammarö är en del i det arbetet. Har du idéer kring fler aktiviteter för att nå målet tar Hammarö kommun tacksamt emot förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.