Let´s tango

Text: ANNIKA  Foto: JOACHIM LAGERKRANTZ

Den argentinska tangon börjar få fäste här i Värmland. Och det är inte konstigt. Det är en dans som passar de flesta. Här kan du föra, följa och beröras.

Jessica Naeser Skov har dansat och arbetat med tango sedan 2004. Hon bosatte sig i Köpen-hamn där hon bland annat undervisade i argentinsk tango, och under en kurs 2008 mötte hon Jakob Skov som då var hennes elev. Det här kan vara en sensuell, intim och passionerad dans. Att kärlek uppstod mellan de båda när de svepte över dansgolvet kanske inte var så konstigt. Och intresset för tangon har svetsat dem samman än mer. 

För ett år sedan kände Jessica att de värmländska rötterna började dra i henne och det blev flytt för familjen från Köpenhamn till Hammarö. Både Jessica och Jakob jobbar med ledarskapsutveckling på rektorsutbildningen på Karlstads Universitet. Utöver det jobbar de med den argentinska tangon.

– Det som är så underbart med tango är den är så improviserad. Det är inga fasta steg som det är i till exempel foxtrot, säger Jakob.

Den argentinska tangon som har sitt ursprung i Buenos Aires och Montevideo är en dans som passar de allra flesta.

– Rörelserna är mjuka och organiska, berättar Jessica.

    För att visa mig ställer hon sig upp och gör några mjuka vågrörelser med hela kroppen. Det syns tydligt att hela kroppen får jobba men på ett väldigt skonsamt sätt. Det är tydligt att denna dans passar både gamla och unga, killar och tjejer.

Jessica och Jakob har som mission att få tangon att leva och frodas här i Värmland. Under det senaste året har de undervisat i föreningen Tango Sols regi. Nu tar de sats och börjar med kurser i egen regi. Under namnet Yestango kommer de finnas i Skoghalls Folkets Hus en kväll i veckan där alla danssugna kan gå deras kurser. Det blir även en milonga (danstillställning) på sikt. Och funderar du på att prova får du räkna med att du sedan är fast. Tangon har den effekten på en.

– Och du behöver inte ha någon partner med dig. Det går bra att komma ensam. Klarar du av att gå och kramas samtidigt, då kan du dansa argentinsk tango, avslutar Jakob.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.