Lizen guidar och stöttar

Text och foto: KRISTINA

Sedan i början av juni har Hammarö kommun tillsatt en social lots, en tjänst för att hjälpa och stötta hammaröbor som behöver social vägledning. Detta för att minska psykisk ohälsa genom att hjälpa och stötta i ett tidigt skede.

Lizen Alestam började sin tjänst i juni och har haft fullt upp med att nätverka. Vilka funktioner som finns inom kommunen har hon nu full koll på. De som vänder sig till Lizen kanske behöver hjälp med hur man fyller i blanketter för att boka färdtjänst, beställa mat inom hemtjänsten, få ekonomiskt bistånd eller få tag i rätt person på Försäkringskassan. 

   Hon ger information, råd, stöd och vägledning till invånare över 18 år utan att det finns ett biståndsbeslut. En sorts guide eller tolk för att förstå eller kontakta myndigheter som socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller sjukvården. Hon stöttar även inom anhörigstöd för att få kontakt med rätt person eller få information om vilka hjälp man kan få. 

– Jag hjälper folk med det de behöver ha hjälp med, inte det någon bestämt att de behöver hjälp med. Man vänder sig till mig med de behov de har, berättar Lizen.

Social ensamhet är ett stort problem som växte med corona. Att komma tillbaka till det vanliga kan vara svårt, speciellt för äldre. Lizens uppdrag är väldigt brett, men allt handlar om att förebygga psykisk ohälsa. Ju tidigare man ber om hjälp desto bättre. När saker börjar falla bygger det lätt på och blir till slut en ohållbar situation.  

   Att lyfta luren och ringa kan vara svårt för många, så det finns andra sätt att kontakta vår sociala lots. En SMS-tjänst har startats, det finns ett formulär på kommunen webbsida och så finns ju möjligheten att maila också. Om man har svårt att ta sig ut eller tycker det är jobbigt så gör Lizen hembesök, annars ringer hon upp. 

– Eller så sköts all kontakt via mail eller sms om det känns bättre. Det är helt frivilligt och kostnadsfritt och man är alltid anonym. Jag dokumenterar ingenting, berättar Lizen. 

Detta är ett projekt inom Nära vård som inledningsvis sträckte sig till årsskiftet, men nu har förlängts till att omfatta hela 2023. 

– Det var ju ganska kort tid för att se om detta ger någon effekt. Bara att få ut information om att den här tjänsten finns tar tid, sen ska de som behöver hjälp samla mod för att kontakta mig vilket ibland kan ta lite tid, avslutar Lizen. 

Hammarö kommuns sociala lots Lizen Alestam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.