Majoritetens budgetförslag lagt

Text och foto: KRISTINA

Majoriteten (S, V, C och MP) har lagt sitt förslag till budget för 2023. Vid en pressträff berättar de detaljerna.

Från att tidigare ha lämnat preliminära ramar till nämnderna har majoriteten nu fört dialog med dem. Det har diskuterats sjuktal, digitalisering och vikarier. De har i budgeten tagit höjd för befolkningsökningen, och en skattesänkning är inräknad. 

– När vi höjde tio öre motsvarade detta fyra miljoner. Nu när vi sänker 20 öre minskar intäkterna med nio miljoner, vi har ju blivit fler hammaröbor, berättar Solweig Gard (S). 

De vill sänka skatten med 20 öre per år tills vi är tillbaka på den nivå vi var innan höjning-en. Det kommer alltså ta ungefär åtta år. Trots detta har de kunnat tillföra medel motsvarande 50 % av det ökade invånarantalet till socialnämnden, bildningsnämnden och servicenämnden.

– Vi är beroende av att vi växer. Men vi måste växa med omsorg, för kliver vi i väg för mycket måste vi investera i infrastruktur, skollokaler och förskolelokaler. Nu har vi gjort en satsning på skolor och förskolor som enligt vår prognos och plan kommer räcka till 2026-2027. Sen kan ju då hända saker, konjunktur och sådant, som gör att det går fortare eller tar längre tid. Vi hade räknat med att vi skulle vara fler i kommunen än vad vi är nu, idag står vi nästan still. Men det beror ju också på att det har fördröjts med Anne-berg och de byggnationerna där ute. Medaljen har ju alltid både en fram- och en baksida. Å ena sidan har vi missat intäkter, men vi har inte lika stort tryck på förskoleavdelningarna, berättar Solweig Gard. 

Den blyga skattesänkningen försvaras med att de då inte behöver skära i verksamheterna och de behöver inte ta av resultatet.

ökade pensionskostnader efter avtalet med Sveriges kommuner och regioner (SKR) som innebar en ökning från 4,5 till 6 procent klaras också av inom egen ram.

– Men vi står inför fler stora investeringar med tanke på att vi ska bygga två nya högstadieskolor. Det finns pengar, men vi måste vara oerhört försiktiga, avslutar Solweig Gard. 

Solweig Gard (S), Britt Bagge (MP), Margareta Ivarsson (C) och Lillemor Larsson (V).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.