Maktskifte i Hammarö kommun

Text:KRISTINA   Foto:HÅKAN

Inom kort kommer Socialdemokraternas gruppledare Solweig Gard ta över som kommunstyrelsens ordförande efter avgående Bosse Henriksson.

Under förra mandatperioden (2014–18) satt Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet i majoritet. Inför valet 2018 bildades Hammarö-samverkan av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet för att utmana om makten.    

   Ingen av koalitionerna fick majoritet efter valet och ingen av dem ville inleda samarbete med Sverigedemokraterna. Då valde Centerpartiet att byta sida och jobba tillsammans med Hammarösamverkan. Med Bosse Henriksson i spetsen har de styrt kommunen i minoritet sedan dess med Socialdemo-kraterna tillsammans med Vänsterpartiet i opposition. 

   22 juni i år röstades oppositi-onens budget igenom med stöd av de oberoende (före detta Sverigedemokraterna) och efter påstådda samarbetsproblem lämnade både Centerpartiet och Miljöpartiet Hammarösamverkan 14 juli. Därefter inleddes samtal mellan alla partier i fullmäktige med målet att få till en koalution med egen majoritet. 7 september bjöds det in till presskonferens där Socialdemokraterna, Vänster-partiet, Centerpartiet och Miljöpartiet presenterade sitt samarbete. Detta innebär att de har egen majoritet och inte är beroende av andra partiers röster.

Samtal mellan partierna har på-gått sedan i början av augusti och utmynnade i en slutspurt med förhandlingar under första helgen i september. Då skrevs dokument, samarbetsavtal och förslag till fördelning av poster. 

– Vi har jämfört våra partiprogram och sett att det är väldigt mycket som överensstämmer, så vi tror på det här samarbetet, berättar Britt Bagge, Mp som samarbetade med S och V under mandatperioden 2006-2010.

Även Centerpartiet har styrt tillsammans med S och V tidigare, 2014-2018.

– Det var en mycket bra period, sen så är vi ju ett mittenparti. För oss är det viktigt att se både till höger och vänster. Det som varit avgörande i den här för-handlingen är att vi kan känna tillit till varandra och känna att vi alla bryr oss väldigt mycket om Hammarö kommun. Efter alla frågor och diskussioner vi haft så känner vi att det finns en samsyn, säger Margareta Ivarsson, C. 

De fyra kvinnliga gruppledarna kommer träffas varje vecka och ett tydligt skriftligt samarbetsavtal har skrivits som bland annat anger att de ska ha respekt för varandra och att alla är lika viktiga. 

– Det är klart att det blir mer tungrott när man är många, men det är också stimulerande, berättar Solweig Gard. 

– Samtidigt får man fler perspektiv på frågorna. Vi har ju olika ögon och ser olika saker, så det kan vara en stor tillgång också, berättar Lillemor Larsson, V. 

– Vi ska jobba med olika metoder så alla kommer till tals. Det är bättre att ta upp ett litet skavsår innan det blir ett stort sår. Vi är inte alltid överens men man måste kunna framföra och argumentera för sin sak och inte känna sig förbisprungen oavsett om man är stor eller liten, säger Solweig Gard. 

– Den här lösningen känns jättebra. Det är ju lite speciellt att vi bara är kvinnor, det är ju inte så vanligt i Sverige. Och jag har suttit i den situationen tidigare tillsammans med S och C, berättar Lillemor. 

Vilka partier som får vilka poster är färdigförhandlat, men vilka förtroendevalda från respektive parti det blir är ännu inte beslutat. Men att Solweig Gard blir kommunstyrelsens ordförande är spikat. När hon tar över posten kan de inte säga. 

– Vi måste göra allt enligt regelboken, vad kommunallagen säger, så det är svårt att spika ett exakt datum. Men så fort det är möjligt kommer vi skifta, berättar Lillemor Larsson.

Den politiska organisationen kommer slimmas enligt den budget som beslutades. Detta innebär att samhällsbyggnadsutskottet och deltidskommunalrådet kommer tas bort. 

– Samhällsplaneringen går tillbaka till KSAU igen och det vet vi att vi klarar av. Vi tycker det räcker med ett kommunalråd just nu i denna situation. Har vi sagt till verksamheterna att de måste spara så måste vi titta på vad vi kan undvara men ändå klara våra uppgifter. Och där ser vi att det finns pengar att hämta. Vår huvudfråga för resten av mandatperioden är att få ekonomin i balans. Vi är medvetna om att det kommer bli ett tufft och slitigt jobb, men vårt mål är att jobbet ska bära frukt. Tanken är att vi ska få ekonomiska förutsättningar för att kunna sänka skatten. Inte den här mandatperioden men förhoppningsvis kommande, berättar Solweig Gard, S. 

30 september gör Bosse Henriksson sin sista dag och därefter tar Solweig Gard över rollen som kommunstyrelsens ordförande. 

– Det här känns ledsamt och tråkigt och har tagit oerhört mycket energi. Men jag känner mig inte bitter, det mår ingen bra av. Tyvärr finns det lite för många politiker på Hammarö som är det redan. Jag går med flaggan i topp och är nöjd och stolt över vad vi har genomfört tillsammans med Hammarö-samverkan. Nu laddar vi för att gå in i opposition, önskar nya majoriteten lycka till och hoppas de har möjlighet att fortsätta den inslagna banan och de ekonomiska tankegångar som är planerade och beslutade, berättar Bosse Henriksson, avgående kommunalråd.

Det är inte helt vanligt med maktskifte under pågående mandatperiod. Hittills har fem kommuner av totalt 290 ändrat styre under denna period. 

Margareta Ivarsson, C, Britt Bagge, Mp, Lillemor Larsson, V och Solweig Gard, S.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.