Med energi för tre – Vi träffar Göran Stedenfeldt Nordström

Text och foto: KRISTINA

 Idrottsläraren Göran blev slöjdlärare på Hammarö av en slump. Han är kanske mest känd som ”Göran på Hammarö” genom sitt företag där han bland annat fäller träd och fräser stubbar. 

Vår huvudperson föddes 1981 med efternamnet Nordström på Skoghall. Redan i högstadiet bestämde han sig för att bli idrottslärare, så han läste Barn och fritid i gymnasiet och sedan GIH i Örebro tre år. För att få pedagogiken läste han till lärare i psykologi på Karlstad universitet. I 18 år arbetade han sen som idrottslärare, de senaste tio åren på Frödingskolan. Av en slump blev han slöjdlärare på Hammarö för ett par år sedan. 

– Jag hoppade in som slöjdlärare på Frödingskolan när det behövdes. Och så gick jag i borgen för slöjdläraren när han sökte jobb på Hammarö, för han är så grymt duktig. Han erbjöds tjänsten men fick kalla fötter och tackade nej i sista stund. Så rektorn ringde mig och nästan tvingade mig att ta tjänsten, skrattar Göran som då fick plugga till slöjdlärare vid sidan av sin tjänst. 

   Under ett år arbetade Göran heltid som slöjdlärare, pluggade heltid på Linköpings universitet och arbetade utöver detta mycket i sitt företag. 

– Det blev ett jobbigt år, med barn på tio och åtta år också. Jag var ju samtidigt ansvarig för klassfotbollen för båda och fotbollstränare för den ena, skrattar Göran.

Göran trivs väldigt bra med att arbeta här på ön. Just nu på Götetorpsskolan, dit även Mörmoskolans elever kommer för sina träslöjdslektioner. Trots erbjudanden om tjänster i Karlstad med högre lön väljer han att stanna här. 

– Nu vill jag hålla mig här ett tag. Jag känner de flesta barnen och deras familjer, jag är ju uppvuxen här ute och jobbade även på Mörmoskolan som idrottslärare precis när jag var färdigutbildad. Och det känns bra att vara nära för våra barn om det skulle vara något, säger Göran som drömmer om att arbeta som lärare 75 % för att få mer tid för firman och frigöra lite tid under kvällar och helger.

Göran träffade Jennie 2004 genom sin kusin där hon arbetade. De gifte sig 2010 och bor sedan 2011 på Gunnarskär. Göran tog efternamnet Stedenfeldt Nordström när de gifte sig, frugan ville att de skulle bo på Hultsberg och heta Stedenfeldt men Göran ville bo på Skoghall och heta Nordström. Så det blev en kompromiss. 2011 kom första barnet Wilmer och Meja ett par år efter. 

   2019 startade Göran sitt företag Göran på Hammarö. Det var först en däckverkstad nere vid brandstationen där han främst monterade däck. Men Göran tröttnade på det, så när en tremänning med trädfällningsfirma behövde hjälp så hoppade han in. Först på prov för att se hur det kändes.

– Det gick bra och var väldigt roligt, så jag tog motorsågskörkort. Och så avvecklade jag det där med däck och började med trädfällning, skrattar Göran. 

När han fällde träd så ville en del kunder även få stubbarna frästa, och när Göran inte kunde erbjuda det fick han inte trädfällningen heller. Så det blev att utveckla företagets tjänsteutbud. 

– Vi köpte in en stubbfräs som frugan kör, och jag fäller träden. Men då kom nästa grej, kunder ville ha häckar bortgrävda. Och när vi inte kunde göra det så ville de anlita någon som kunde erbjuda även det, skrattar Göran. 

Så Göran fick då anlita någon som kunde hjälpa till med det, vilket åt upp mycket av förtjänsten på jobbet. 

– Så jag köpte in en egen grävmaskin istället. En som passade på fyrhjulingen, för folk är rädda om sina trädgårdar och vill inte få dem sönderkörda. Och på en del ställen går det inte ens in en grävmaskin, så det blev en väldigt bra lösning, berättar Göran. 

I företaget arbetar Göran, hans fru Jennie och deras respektive pappor. Papporna har nyligen startat en egen verksamhet ute på Dingelsundet, där de tar rätt på allt virke och säljer sedan ved. 

   Göran tar inte ut värst mycket lön i sitt företag utan investerar för att utveckla företaget. Nyligen blev det en ny tippkärra, nästa blir en ny lite större grävmaskin. Och en stubbfräs till står på inköpslistan. 

– Med en stubbfräs till skulle jag kunna ta större jobb, som åt kommunen till exempel. Då behövs det två maskiner, berättar Göran. 

Man kan tänka att Göran arbetar dygnet runt, men faktum är att han har en frikväll i veckan. Då träffar han vänner, ser på hockey och kastar pil på pizzeria Capri. 

– Torsdagsklubben kallar vi oss, vi tränar och tävlar i dart. Och så sitter jag med i styrelsen för Capri Dart och är en av klubbens huvudsponsorer. Frugan brukar inte utnyttja sina frikvällar, men jag gör det. Mina frikvällar är heliga, utan dem skulle jag inte överleva, berättar Göran.

   Göran spelande handboll länge, faktiskt ända tills han var 37. Då hade kroppen tagit för mycket stryk och han började med padel istället men fick problem med fötterna. 

När familjen får möjlighet så reser de. Sälen har varit ett populärt resmål, men nu har de köpt sig hus i Torrevieja, sydöstra Spanien. Det ska först helrenoveras, sen ska det hyras ut till vänner och bekanta när de inte är där själva.  

– Det kommer även bli ett lockbete, så på sportloven framöver kommer vi försöka byta till oss en stuga i fjällen någonstans. Närmaste sportlovet är redan klart, då åker vi till Branäs, avslutar Göran. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.