Mikaela körde Saudiarabiens första helkvinnliga rally

Text: KRISTINA  Foto: SOPHIE ODELBERG

Hammaröbördiga Mikaela Åhlin-Kottulinsky och dakarveteranen Annie Seel är två av Sveriges mest framstående kvinnliga tävlingsförare. Nu ställde de upp i Rally Jameel, den första helkvinnliga offroad-tävlingen i Saudiarabien, ett land där det bara för fyra år sedan var förbjudet för kvinnor att köra bil. 

Mikaela i sin bil.

Rally Jameel genomfördes 16–19 mars och ingick i ett projekt med syfte att lyfta kvinnor inom sporten. Deltagarna kom från 14 länder där de flesta var från Saudiarabien som Jemen och Oman, men även Egypten, Algeriet, Syrien, USA, Spanien, England, Polen och Sverige deltog.

– Jag är glad att Annie hörde av sig och erbjöd mig att dela bil med henne. Att tävla i Saudiarabien i det första helkvinnliga rallyt tycker jag sänder ett viktigt budskap, när rätten för kvinnor att köra bil i landet infördes så sent som 2018. 

Det ska det bli både lärorikt och kul att få dela bil med Annie, säger Mikaela i ett pressmeddelande inför rallyt.

Mikaela har racing i blodet i tre generationer och tävlar 2022 för Team X Rosberg i den eldrivna Extrem E serien. Hon skrev motorhistoria 2018 som den första kvinnan att vinna ett STCC lopp, tog ett historiskt silver 2021 i STCC-mästerskapet totalt och blev den första kvinnan att stå på pallen i den totala sluttabellen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.