När kroppen krånglar

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

 Rätt var det är så hamnar vi alla där när vi behöver komma till en fysioterapeut. Det kan vara rehabilitering efter operation, en bruten arm, psykisk ohälsa, dålig balans, ont i ryggen eller artrosen som bara blir värre och värre.

På vårdcentralen finns tillgång till fysioterapeut men väntetiden dit är lång. Då kan det vara bra att veta att det finns ett privat alternativ här på ön i form av Hammarö Fysioterapi som är en del av primärvården precis som fysioterapeuterna på vårdcentralen.

Här driver verksamhetschef Regin Dahl sin mottagning som han öppnade i maj 2020, precis innan Coronapandemin tog fart på riktigt. Men uppstarten gick över förväntan trots detta. Redan från start var han fulltecknad och så har det varit sedan dess.

– Jag tror att behovet av fysioterapeuter, framför allt hos äldre, gjorde att jag fick en så bra start, berättar Regin. 

   Idag har personalstyrkan utökats med de två fysioterapeuterna Jonathan Malmbom och Andreas Sefton, vilket gör att de nu kan ta emot fler patienter.

Regin och hans medarbetare kan ta emot patienter genom egenremiss eller remiss från läkare. Regin som även är specialist inom primärvård har ett utökad avtal med regionen om att ta hand om mer komplicerade fall. Det kan handla om att ge en second opinion, ge kompetensstöd till chefer/fysioterapeuter eller handledning för nya specialister.

   Avtal med Region Värmland finns vilket innebär att högkostnadsskyddet gäller. Så har du frikort, är över 85 år eller under 20 år är besöket gratis, precis som hos vilken annan vårdinrättning som helst inom regionen.

– Vi tar emot patienter med alla diagnoser i alla åldrar, allt från spädbarn med kolik till riktigt gamla och multisjuka. Vi fysioterapeuter kan skriva vissa remisser till andra instanser inom vården, men vanligt-
vis samarbetar vi främst med vårdcentralerna och tillhandahåller underlag för remisser till specialistvård över hela Sverige, berättar Regin.

Fastigheten på Nolgård där de håller till är lättillgänglig med parkering precis utanför entrén. Lokalen ligger i markplan utan trappor vilket underlättar för rörelsehindrade, sjuktransporter, nyopererade och de som använder rullator eller kryckor. Lokalen är anpassad efter samma krav från Smittskydd och Fastigheter som Region Värmland har för sjukhus och vårdcentraler. På mottagningen finns det modern och funktionell träningsutrustning för olika typer av rehabilitering och individuellt anpassad träning. 

Nu startar Hammarö Fysioterapi även olika fokusgrupper, som en balansgrupp för äldre, en avslappningsgrupp och en artrosskola. Artrosskolan riktar sig till de som önskar få fördjupad kunskap om hur vardagen kan se ut med artros. Deltagarna får lära sig vad artros är, riskfaktorer, behandling, fysisk aktivitet och få råd om egenvård. Det finns specifik information för höft, knä och hand eftersom det är där man vanligtvis får artros.

– Vi träffas i små grupper vid två tillfällen om två och en halv timme. Då lär vi ut vad artros är och hur man lindrar besvären, berättar Andreas Sefton som tillsammans med Jonathan Malmbom håller i artrosskolan.

   Under vårt samtal med de tre herrarna lyser det igenom hur mycket de brinner för sitt jobb. Med Regin i spetsen har de många idéer om hur de ska utveckla mottagningen framöver. Och som patient med behov av en fysioterapeut kommer du känna dig mer än välkommen och proffsigt bemött och behandlad. Det kan jag skriva under på.  

Andreas Sefton, Jonathan Malmbom, Benjamin och Regin Dahl. Tycker ni som jag att Benjamin behöver äta upp sig lite?
Lite ur innehållet som visas upp under Artrosskolans lektioner visar Jonathan upp här.

Regin behandlar en patient med ryggproblem.

Rehabövningar får man digitalt eller utskrivna, och med en QR-kod kan man även se dem som filmklipp. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.