När rullgruset försvinner

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: KRISTINA

Många längtar nog precis som jag efter solen och värmen. Vi har ju haft några dagar då hoppet om våren funnits. Då har jag passat på att fixa och dona i trädgården inför den kommande sommaren.

Men nu ska vi fokusera på de kommande höjdpunkterna vi har framför oss. För många räknas det nog som en riktig höjdpunkt när vägarna är sopade och mopeden kan plockas fram igen. Eftersom det mest är ungdomar som kör moppe måste jag ställa frågan till dig förälder. Har du full kontroll på om den är trimmad eller inte? Det kan bli kostsamt annars. Om du vet att ditt barns moped/a-traktor är ändrad gör du dig skyldig till tillåtande av olovlig körning. Det kan leda till, förutom böter, att du blir av med ditt eget körkort. Är det värt det?

Valborg närmar sig med stormsteg. För många ungdomar är det tillfälle för att ta den första fyllan. Och som minderårig måste de få hjälp med att få tag i alkoholen. De som vill ha starka drycker verkar ha lätt att få tag i det. Här kommer langningen in. Det är det absolut dummaste du kan göra som vuxen, att se till att ungdomar får tag i alkohol. Inte bara det att skaderisk och risk för att råka ut för brott ökar markant i berusningens dimma. Blir du påkommen med att langa kan det bli böter eller fängelse upp till fyra år. Låter det kul? Och forskningen visar tydligt att de som får dricka alkohol hemma med föräldrarnas goda minne i högre utsträckning dricker även utanför hemmet.

Jag har sagt åtskilliga gånger att Hammarö är en trygg plats. Det händer inte så mycket på fel sida av lagen här. Det ska ni hammaröbor vara stolta över. Men fortfarande har vi en del tillgreppsbrott, alltså rena stölder. Sedan 1 mars har det skett något källarinbrott, några cykelstölder, bilinbrott och en bensin- eller dieselstöld. Dessa brott är fokuserade mot skoghallsområdet. Var noga med att låsa fast dina ägodelar och håll koll på det som inte går att låsa fast. Se till att ingen annan kan göra sig pengar på dina ägodelar. Båtstölder och inbrott i bostäder och villor ligger just nu nere på noll och det är mycket glädjande. Det måste understrykas ännu en gång att den som olovligen tar något som tillhör någon annan är en tjuv. Och tjuvar straffas. Det kan bli fängelse upp till två år om det inte räknas som grov stöld. Då blir fängelsetiden från sex månader upp till sex år. 

Nej, hörru! Nu ser jag att sola lyser. Det blir till att sätta på sig tjocktröjan, ta med en kopp kaffe ut och sätta sig i lä och odla lite solbränna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.