Ny utställning på Hembygdsgården

Text och foto: KRISTINA

29 juni inviger Hammarö Hembygdsförening en ny utställning i Hembygdsgården. Denna gång har Solweig Nyström skakat fram riktigt gamla kartor över Hammarö.

Den äldsta kartan dateras 2 000 år före kristus. En annan är från 1300-talet och visar att hela Hammarön då ägdes av Ingeborg Ulvsdotter och Hertig Erik, halva var. En av dem släkt med Magnus Ladulås.

   Solweig visar och berättar om flera olika kartor, bland annat en över Lunna 1820. Den tillkom på initiativ av brukspatron Beckman som lät arrendera ut åkerarealen på Lunna till sex torpare. En av dem var frälse, nämligen serganten Fredric Uggla, tidigare krigsfånge i Ryssland under Gustav III:s krig. Uggla var sannolikt den siste som bebodde Lunnas gamla gård.

Utställningen visar även statistik över Hammarös folkmängd från 1810 och framåt, och vi ser att 1810 bodde 997 personer här. Vid en karta från 1800-talet visas även foton på de stora gårdarna som då fanns på ön. 

Upphovet till utställningen är en gammal karta som ligger i ett vackert träfodral. Olov Andersson, född på 1700-talet ägde hela Rud med Rudstorp. Vid arvsskiftet delades ägorna upp mellan de fyra barnen, och det undantogs då mark för att kunna bygga vägar. Det gamla träfodralet med kartan över Rud fraktades på en pakethållare in till lantmäteriet i Karlstad. Kartan var sedan försvunnen i många år innan systrarna Gerd och Karin Hammarén fann den på vinden i föräldrahemmet. Nu har Hembygdsföreningen den i sina ägor.
 

– Men kartan är så gammal att vi inte kan ta fram den, berättar Solweig.  

Utöver kartorna finns bilder av det gamla fattigvårdshuset, dessa har inte visats tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.