Nya VA-taxan ska utredas mera

Beslutet om den nya VA-taxan har skjutits på framtiden.

– Olika tekniker kostar olika mycket pengar. Man kan inte bestämma en viss avgift utan vidare utredning, menar Siw Gidlöf, oppositionsföreträdare för Socialdemokraterna som såg till att ärendet återremitterades till servicenämnden.

I och med att en ny anslutningsavgift klubbades igenom på kommunstyrelsens sammanträde i augusti kom den omtvistade VA-frågan på Hammarö ett steg närmare genomförande. Men eftersom beslutet gällde en ny taxa var beslutet också tvunget tas i kommunfullmäktige. Och där tog det stopp då Socialdemokraterna utgjorde den nödvändiga tredjedel för att kunna begära att ärendet återremitterades.

Förslaget i sin nuvarande form går ut på att höja anslutningsavgiften till det kommunala VA-nätet från dagens 148 000 kronor till 225 000 kronor. Den faktiska kostnaden per ansluten fastighet ligger, enligt kommunens egen utredning, kring 350 000 kronor. Den kostnaden baseras dock på att ledningarna grävs ner till frostfritt djup, något som bland annat skulle behöva innebära dyr sprängning på vissa delar av ön.

– Det finns till exempel en lösning som går ut på att man lägger ledningarna närmare markytan och värmer dessa med elslingor. På vissa ställen kan man också tänka sig mindre, gemensamma mini-reningsverk, menar Siw Gidlöf.

Ärendet ska nu åter behandlas i servicenämnden för att vidare hantering i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Samma möjlighet för den politiska minoriteten till återremittering ges dock inte vid nästa kommunfullmäktige.

När det gäller avgiften för förbrukningen innebär förslaget till den nya taxan några procents höjning för villaägare samt ytterligare några procents sänkning för dem som bor i lägenhet.

Siw_Gidlof

Siw Gidlöf Foto: Socialdemokraterna

 

One thought on “Nya VA-taxan ska utredas mera”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.