Option på köpt och given mark

År 2002 gjorde Hammaröbostäder ett markbyte med Hammarö kommun.

Med ett motkrav, som först nu har uppfyllts – förutsatt att bolaget börjar bygga under de kommande två åren.

Det gamla markbytet gällde ett 2,6 hektar stort område på Jonsbol där Jonsbolshemmet tidigare låg som övergick i kommunal ägo, och Hammaröbostäder tog över marken kring de nyligen rivna bostäderna vid Kolonivägen i centrala Skoghall (en del av marken sålde bolaget år 2011 till Netto för 800 000 kronor). I bytesavtalet skrevs även in att kommunen var bolaget skyldig cirka 5000 kvadratmeter ”byggbar tomtmark”. Ersättningen sker nu genom att Hammaröbostäder får en tomt vid Lillängshamnen, norr om Hamnvägen, samt får köpa en tomt på andra sidan Hamnvägen. Enligt uppgörelsen mellan Hammarö kommun och Hammaröbostäder ska bolaget bygga hyresrätter på de två tomterna, med en övre tidsgräns på två år. Priset för den andra tomten; 1,2 miljoner kronor, baseras på priset för två närliggande tomter som kommunen nyligen sålde till HSB Värmland för sammanlagt 4,2 miljoner kronor.

Kraven på byggnation inom två år fanns även förra gången tomterna såldes. Men villkoren gjorde det omöjligt för kommunen att utkräva vite.

Företaget Sverigehuset köpte de två tomterna av kommunen år 2010 för totalt fyra miljoner kronor, för att sedan sälja tillbaka dessa för sex miljoner kronor i våras (de extra två miljonerna är ersättning för bolagets insats i byggandet av Hamnvägen). Även då fanns ett villkor inskrivet i avtalet med kommunen. Och även ett vite, om inte byggnationen skulle kom igång, på två gånger 2,5 miljoner kronor efter två respektive fyra år efter den så kallade byggnadsskyldigheten inträdde. En förutsättning för denna ”skyldighet” bestod dock i att Sverigehuset skulle ha sålt 70 procent av lägenheterna i en första etapp. Vilket de aldrig lyckades med. Och följaktligen kunde inte kommunen utkräva något vite. Avtalet undertecknades av dåvarande tillika kommande kommunalrådet Siw Gidlöf:

– Jag vet inte hur diskussionerna gått efter det att vi skrev avtalet. Det byttes som bekant majoritet samma år, förklarar hon.

Lillangshamnen_illu

Illustration: Christine Holm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.