Oväntat högt resultat för 2022

Text: KRISTINA  Foto: SOLSTA FOTO

2022 blev ett bra år för Hammarö kommun, resultatet blev drygt 92 miljoner mot budgeterat 15,9. Att det blir sparsamhet fortsättningsvis tycker Solweig Gard är en pedagogisk utmaning att förklara. 

Det höga resultatet beror på engångsintäkter. När budget görs så utgår kommunen från en prognos om skatteintäkter från Sveriges kommuner och regioner, SKR, och när budgeten för 2022 gjordes trodde man att det skulle gå betydligt sämre. Med pandemin i full blom trodde man att arbetade timmar skulle minska och antalet konkurser öka. Riktigt så illa blev det inte och Hammarö kommun fick in hela 24 miljoner mer i skatteintäkter än budgeterat. 

– Det gick helt enkelt mycket bättre för företaget Sverige än man hade trott, berättar Solweig Gard, kommunstyrelsens ordförande. 

De generella stadsbidragen blev också högre, sammantaget drygt 30 miljoner. Utöver detta har kommunen fått andra bidrag, som till exempel för sjuklönekostnader under pandemin, vilket de inte budgeterat med.    

   Hammarö kommun hade även kalkylerat med att börja skriva av kostnader för vissa byggnationer, men då de blivit försenade så minskade den summan med tolv miljoner. 

   Ett resultat kan aldrig användas i drift, man kan bara lägga det i kommande investeringar berättar Solweig. 2022 var ett sådant år där kommunen slapp låna till investeringar. 

– Vi gjorde investeringar om 156 miljoner som vi kunde ta ur egen kassa, vilket innebär att vi inte har några räntekostnader för detta. Räknar man på en ränta om 3–4 procent så rör det sig om en summa om 4–6 miljoner som vi slipper betala på drift kommande år, avslutar Solweig Gard. 
– Vi i majoriteten är väldigt glada över resultatet, men de kommande åren kommer ändå att bli kärva ekonomiskt, avslutar Solweig Gard.

Från vänster: Margareta Ivarsson (C), Solweig Gard (S), Mirja Snider (V)och Britt Bagge (Mp). 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.