(Över)fullt på premiären

Text och foto: JOHANNA

En kall kväll i början av februari är stämningen varm och förväntansfull inne i Svenshult bygdegård. 

Det är fullsatt i stora salen och publiken består av blandade åldrar men med betoning på 60+. Det har lockats publik inte bara från Hammarö, utan även från Karlstad och längre ifrån, för i publiken finns bland annat före detta ordföranden i IOGT-NTO Hammarö Alvar Eriksson, som med sin fru Christina åkt ända från Värmskog. 

   Vännerna Barbro Johannesson och Hillevi Edman berättar att de har åkt från Karlstad för
att umgås med vänner från Svenshulttrakten och som brukar tipsa dem när något kul är på gång. Barbro och Hillevi, 87 respektive 86 år, samåker med andra från PRO Grava ut till Hammarö och Svenshult när de ska delta i arrangemang ute på ”Öa”. 

Ivan Gustavsson, nuvarande ordförande för IOGT-NTO på Hammarö, berättar att han är
stolt över den fina lokalen som Svenshult bygdegård är och önskar att fler vet om att den finns.  

   Cecilie och Christer Nerfont drar i gång sitt program med en stämningsfull inledning i form av visan ”Siv och Gunne” av Olle Adolphson, en av de två visdiktarna som hyllas i konsertturnén ”Nu är det gott att leva”. 

– Det är härligt att komma tillbaka till Svenshult. Det är en av mina favoritsmåscener, berättar Christer för publiken.

   Sedan fortsätter paret med flera visor av Barbro Hörberg, som är den andra av de hyllade visdiktarna i konceptet, och Olle Adolphson, blandat med historier om de båda visförfattarnas liv och inspiration till sina verk. Ackompanjerar gör Mattias von Wachenfeldt på gitarr, Ylva Nilsson på cello och altblockflöjt och Torbjörn Strand som sköter både klaviatur, fiol och arrangemang.   

   Mellansnacket lockar ofta till skratt, särskilt när Cecilie och Christer väver ihop en historia om hur alla visorna handlar om ”Britta och Bengt” och deras komplicerade kärleksliv. Paret har ett fint samspel och skämtar flera gånger på sin egen bekostnad.

I pausen serveras kaffe och smörgås och som avslutning blir det allsång med ”Nu är det gott att leva” vars text är tryckt på baksidan av programmet så att alla kan hänga med. 

– Svenshult levererar, säger Christer, till synes upprymd och lättad efter den avslutande allsången.

Efter konserten berättar paret Nerfont om hur de valde visdiktare till turnén. Det var deras chef på Wermland Opera som ville ha med Olle Adolphson och en kollega föreslog Barbro Hörberg, en kvinnlig visdiktare verksam under samma period. 

– Kombination av de båda ger en fin blandning av manligt och kvinnligt, sött och salt, säger Cecilie.

   Paret känner sig nöjda med premiären på Svenshult. Nu återstår 23 datum till på turnén. Det var bra respons från publiken, håller båda med om.

Mer än fullt när paret Nerfont underhöll.
Cecilie och Christer Nerfont under sin spelning i Svenshult.
Barbro och Hillevi har åkt från Karlstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.