På uppdrag av skolan

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

I slutet av maj anordnade Hammarlundens högstadieskola en aktivitetsdag för skolans åttondeklassare. Ett bra och viktigt initiativ som jag hoppas kan spridas till andra skolor.

Aktivitetsdagen var förlagd till Mörmo gård och här fanns olika stationer som eleverna fick besöka. Vid en station fanns jag som representant för polismyndigheten. Jag fick träffa ungdomarna klassvis under 45-minuterspass och här hade jag verkligen möjlighet att prata med dom om vad som är rätt och fel. Jag berättade om olika saker som är brottsliga och konsekvenserna av dem. Hur man beter sig mot varandra på sociala medier, kostnader för skadegörelse och vad det innebär att få en prick i belastningsregistret var några av de saker jag tog upp. Att som 15-åring bli dömd för brott och få en prick i belastningsregistret som finns kvar i fem år kan sätta käppar i hjulet för att komma in på utbildningar, få praktik eller jobb. Jag hoppas att jag skickade med några tankeställare till ungdomarna och att det kan hjälpa dem att välja rätt i livet.

Tyvärr måste jag säga att vi har haft en peak av inbrott under maj månad. Det är källarinbrotten som skjutit i höjden i några flerfamiljshus på Skoghall. Vi har tagit en person som vi tror ligger bakom några av dessa och får väl då säga att det är drogrelaterat. Får samtidigt be er som har källarförråd att inte förvara dyra värdesaker där. Och försvåra för tjuven med ordentliga lås på dörrarna. Den här trenden med källarinbrott är något som vi ser ökar, inte bara här på ön utan även i andra kommuner i Värmland.

Sommartider är lika med båttider och sjöliv. Nu kommer båtarna ner i vattnet igen och många har dem liggandes på platser utan övervakning. En båtmotorstöld är anmäld under maj månad inom kommunen, och jag vill uppmana dig att ha lite extra uppsikt. Och det är viktigt att du som båtägare har dokumenterat din båt. Har du koll på båtens ID? Skriv ner skrovnumret och motornumret, och ta bilder och förvara i en mapp därhemma. Det händer att vi får tag i stulna båtdelar som vi inte kan härleda till någon ägare för att just dessa uppgifter saknas i en stöldanmälan. Om det nu överhuvudtaget har kommit in någon anmälan. Många känner sig uppgivna när de blivit utsatta men snälla, hjälp oss hjälpa er så ni får tillbaka era saker när det finns en chans.

Nu har jag börjat nedräkningen till semester. Inte långt kvar innan jag får tillbringa några veckor med min älskade familj. Det blir en tur till västkusten, eller bästkusten som vi säger, för lite krabbfiske och salta bad. Sen hoppas jag att det blir långa, varma, soliga dagar här hemma så vi kan bada, fiska, åka båt, grilla, gräva ner fötterna i sanden och äta litervis med glass.

Vi hörs på andra sidan semestern.


Ta hand om varandra!

Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.