Populär fotbollsskola för flickor

Text:KRISTINA  Foto: PRIVAT

Hur många år IFK Skoghall Dams fotbollsskola för flickor har arrangerats vet inte Ulrika Sandahl med säkerhet, men hon började som ledare 1996. Då hette den Adidas fotbollsskola, senare gick den över till Landslagets fotbollsskola. De senaste tre åren har klubben bedrivit fotbollsskolan i egen regi. 

Fotbollsskolan som vänder sig till 6- och 7-åriga flickor har fått ett rejält uppsving senaste åren. 2012 var de 70-80 deltagare och sedan dess har det bara ökat. Förra året var de 127 flickor.

– Vi tror att det kommer bli ännu fler i år. Fotbollen har blivit mer och mer populär de senaste åren, mycket tack vare landslagets framgångar och att de lyfts i media. Och det sprids att vi har väldigt bra verksamhet, bland annat i sociala medier, berättar Ulrika som arbetar på Bärstadsskolan och lyfter fotbollen där så mycket hon kan. 

Årets omgång av fotbollsskolan startar 9 maj på Lunnevi. Innan dess har de utbildningar för ledarna som är 15-åriga medlemmar i klubben. De får lära sig hur man organiserar, gör och genomför övningar och vad som är viktigt för barn. 

– Det blir ju mycket aktivitet på liten yta. Mycket boll, mycket fotbollslek. Då gör man sitt allra bästa för att tjejerna ska hålla på med bollen så mycket som möjligt. Här har vi en utmaning, för flickor leker inte fotboll som grupp så som många pojkar gör. Vi behöver lära dem att få passion för spelet, att förstå grejen. Fotbolls-skolan kan se ut som bara lek vilket kan vara frustrerande för många föräldrar, men vi övar mycket på att bara vara i sammanhanget. Fotbollen kommer i början i andra hand men växer senare. Det här har vi ju rutin på och är inte oroliga för tjejernas fotbollsframtid, skrattar Ulrika. 

De träffas sedan en gång i veckan fram till sommarlovet, och drar i gång igen vid skolstart. I mitten av september avslutar de med en matchdag med miniturnering, lekar och korv med bröd. De blir avtackade och marscherar in med A-laget som spelar hemmamatch. Nästan alla flickor fortsätter efter fotbolls-skolan och bildar ett lag.

   Ulrika Sandahl har tillsammans med Linda Gull jobbat många år med fotbollsskolan. Linda är tränare för flickor födda 2010, har spelat många säsonger i A-laget och är ledamot i styrelsen. 

Det unika är att det bara är tjejer, alltså ingen konkurrens av pojkar.

– Eftersom pojkarna leker fotboll ligger de steget före, och då backar flickorna. Det är det som jag tror är en viktig del i att flickorna tycker det är så otroligt roligt, de är trygga i miljön och vågar ta plats, berättar Ulrika. 

   Fotbollsskolan kostar 750 kr och då får flickorna tröja, shorts och strumpor. De äldre som var med förra året får tröja, boll och en gympapåse. 

– Vår filosofi är att hålla ner kostnaden så mycket som möjligt så att alla känner att de kan vara med och
att man får något bra. Det enda man behöver köpa är benskydd och skor. Ledarna får ett litet arvode, annars är det ideellt arbete, berättar Ulrika.

Klubben arrangerar även ett sommarläger i juni för flickor födda 2015 och 2016. Då är det de 16-åriga medlemmarna i IFK Skoghall Dam som är ledare. 

Ulrika ”Ulle” Sandahl.
Anna Petrakos, Märta Frandsen Törnvall och Ebba Jonsson deltog i fotbollsskolan sommaren 2022. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.