Redo för Allsvenskan

Text och foto: KRISTINA

Skoghalls innebandyklubb bildades 1985 och både dam- och herrlaget spelar nu i Allsvenskan. Damerna slogs ur SSL under pandemin och herrarna har precis klättrat upp från division 1.

På klubbens webbplats kan man läsa att ”Inom Skoghalls innebandy vill vi ge alla som deltar i klubbens aktiviteter en rolig, kamratlig och utvecklande idrottsgemenskap. Vi vill på alla nivåer och för såväl aktiva som stödjande medlemmar bedriva verksamheten så att våra deltagare utvecklas positivt socialt, mentalt, fysiskt och sportsligt. I Skoghalls Innebandy skall man känna sig välkommen!” 

   När jag kliver in i Hammarö Arena där klubben håller till får jag just ett varmt välkomnande. Alla är trevliga och hälsar glatt på mig, och andan är positiv även mellan spelarna. Jag hugger tag i några från damlaget och börjar fråga ut dem. Är det verkligen så bra här som det verkar? Elin Andersson har just nu en skada och sitter på bänken när kompisarna tränar.

– Vi är väldigt sammansvetsade.Vi har ett bra rykte utåt också, det känns väldigt familjärt och
vi har bra gemenskap och gruppdynamik i lagen, berättar Elin som började spela innebandy som sexåring i klubben. 

   Elin var innan skadan kapten i laget, den som för lagets talan och är förebild för nyförvärven och de yngre som kommer upp. 

– Vi kaptener tar hand om de nya, hälsar dem välkomna och visar dem runt. Är allmänt omhändertagande skulle jag vilja säga, berättar Elin. 

Elsa Flodell är lagledare vilket innebär att hon sköter mycket av det administrativa. Till exempel bokar hon bussar, mat och boende till spelarna och håller i teambuildig. 

Damerna spelade i SSL säsongen 19–20 men åkte ner till Allsvenskan 20–21. De fick då spela knappt en halv säsong på grund av pandemin och låg etta när serien avbröts. I den vevan kom Robin Granlund in som tränare.   

– Målsättningen är att gå upp till SSL igen såklart. Nu är vi fulltalig trupp med ett antal nyförvärv efter att ha tappat några spelare under förra säsongen, berättar Robin.

Herrlaget ska precis börja sin träning för kvällen men två spelare och en tränare pratar gärna med lokaltidningen innan sitt pass. Laget spelar också i Allsvenskan efter att ha kvalat upp från division 1 förra säsongen. Lagkaptenen Pär Hallerstedt gör sin elfte säsong i Skoghalls Innebandy.
– Vi har väldigt bra lagsammanhållning, det är mycket därför jag fortsatt just här. Och det är
lätt att komma in i gänget, det hoppas jag de nya känner också, fortsätter han. 

   Marcus Öhlin från Arvika spelade i Hagfors förra säsongen och är en av de nya i truppen. 

– Skoghall vann över Hagfors i kvalfinalen så när frågan kom om att spela här så var det inte så mycket att fundera på, skrattar han.

När du läser detta har säsongen dragit igång.

– Första matchen spelar vi 18 september borta mot Hovslätts IK i Jönköping, berättar Patrik Ögren, en av tränarna som var med och bildade klubben för 37 år sedan. 

Klubben är extremt noga med att det ska vara lika mellan dam- och herrlaget, att de får samma förutsättningar. 

– Vi ger dem samma möjligheter och resurser, både när det gäller träningstider, material och ekonomi. Det känns riktigt bra och det är något vi är stolta över, avslutar Markus Linryd, klubbchef. 

Herrlaget
Damlaget
Full focus under träningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.