Restaurang i ny regi

Text och foto: KRISTINA

Först Möruddens brygga, sedan Udden och nu Skärgårdsudden. Restaurangen vid Vänerns strand har bytt ägare igen. Sedan 1 november driver Johan Östling och Gith Arnoldsson denna pärla.

När det gäller namnet ville de förtydliga för de som inte känner till restaurangen sedan tidigare. 

– Man fattar nu att det är en anknytning till vatten, och så tycker jag att det är ett vackrare namn, säger Johan som själv formgett loggan. 

– Och så har vi kvar en koppling till de förra namnen, det känns viktigt, berättar Gith.

Johan Östling växte upp på ön och flyttade tillbaka hit efter nästan 30 år i Karlstad.

– Jag kände att allt föll på plats, att jag kom hem. Och här på Mörudden har man ju badat sig halvt fördärvad under hela ens barndom, skrattar Johan. 

   Efter flytten hit började Johan och flickvännen Charlotta käka på Udden emellanåt, och tanken på att själv driva denna pärla föddes. 

– Jag började drömma om att få vara med och styra upp här, dra hit underhållning och göra något kul både för gästerna och mig själv, men det var ju bara lösa tankar, inget jag planerade på riktigt, berättar Johan.

Även Gith Arnoldsson växte upp på Hammarö och är sedan länge vän till Charlotta. Efter 32 år på Länsförsäkringar kände hon sig färdig och redo för något nytt. 

– Jag sa upp mig utan att ha fått något annat jobb, och hade fullt upp med att tömma och sälja mitt föräldrahem, berättar Gith. 

   Gith känner förra ägarna Erica och Therese och erbjöd sig att hoppa in och hjälpa till vid behov när hon ändå var arbetslös. De började prata om restaurangens framtid, och det kröp fram att de kunde tänka sig att sälja. Gith kände direkt att det var något för henne. När hon nämnde detta för Johan och Charlotta så tände de på idén. 

– Jag ville inte göra det här själv utan ville ha en kompanjon, så när Johan ville hänga på kändes det självklart, skrattar Gith som tycker att de kompletterar varandra. Johan med sin bakgrund inom underhållning och hon med ledarskap.

Adjektiven haglar när de beskriver restaurangen, läget och framtidsplanerna. Familjärt, luftigt, vackert, lättsamt, gott, mysigt och trevligt. Båda har ljuva barndomsminnen från platsen. Just nu fokuserar de på julborden som står först på tur, sedan får de se vad inriktningen blir.

– Men vi ska i alla fall ha hög klass och kvalitet, inte elegant och svårt. Modern husmanskost, ordentlig mat. Även om man serverar köttbullar och mos så ska det ju vara det bästa och godaste. Jag har ju ingen erfarenhet av restaurang bakom disken, men jag har ju varit gäst och vet vad man uppskattar. Det här stället ska andas och leva. Vi kommer ställa hit en flygel och vi funderar kring pianobar, en jazztrio, trubadurer och kanske drar vi hit ett dansband och kör dans på bryggan. Det kommer hända saker här, berättar Johan. 

– Och kontinuitet. Öppettiderna ska vara samma från vecka till vecka. Och olika teman, på torsdagar kanske vi har quizkvällar och onsdagar något annat. Man ska veta vad som händer här, och att det händer, säger Gith. 

Planerna är många, de funderar kring att skaffa en minibuss som kör folk fram och tillbaka för att göra det enkelt för gästerna. Bröllopsfester är givet, och de spånar på att ha öppet på högtider som midsommar och påsk. Som medlemmar i Skoghall Hammarö Centrumförening kan de ta emot Hammarökortet och ser fram emot att involvera sig i att underhålla hammaröborna även under Tassemârten och liknande. Kanske blir det öltält i centrum framåt våren?

Två kockar är anställda som kör i gång med julbord, 23 november är premiären. Och om Johan drar fram gitarren för lite spontanunderhållning återstår att se.

– Det är inte omöjligt, skrattar Johan.

   Flera av Johans vänner har redan erbjudit sig att komma till Skärgårdsudden, så vi kan nog se fram emot spännande underhållning här i vår. 

Gith och Johan fikar i restaurangen.
Det märks tydligt att de är nära vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.