Resultat i kommunvalet

Text: KRISTINA

Nu har valresultatet presenterats. Flest röster i kommunvalet här på Hammarö fick Socialdemokraterna med 36,38 %, en ökning med 0,7% från senaste valet. 

Förutom Socialdemokraterna fick Sverigedemokraterna och Miljöpartiet fler röster procentuellt i årets val, så även posten ”övriga partier” där bland annat Feministiskt initiativ, Medborgerlig Samling, Knapptryckarna och SKP ingår. Blanka röster har också ökat, till 1,5% mot 1,01% 2018. 166 blanka röster har inkommit.

Den sittande majoriteten (S, C, Mp och V) har tillsammans 16 mandat jämfört med oppositionen (M, L, och Kd) 11. Skulle de välja att samarbeta med Sd och SoB kommer de upp till 15 mandat och behöver knyta till sig ytterligare ett mandat för att få majoritet. 

Nuvarande majoritet sitter till kommunfullmäktigmötet 24 oktober. Då utses ny ordförande och en valberedning där varje parti som sitter i kommunfullmäktige ingår. Valberedningen föreslår personer till nämnd- och styrelseplatser och dessa fastställs på kommunfullmäktige i november eller december. 

   Befintliga poster i nämnderna sitter till sista december om inte politikerna väljer att avgå i förtid. 

Valdeltagandet gick ner något, från 89,57% 2018 till 89,3% i detta val.
   Antal röstberättigade i kommunvalet var 12 425, jämfört med 12 205 i förra valet.
11 095 hammaröbor tog sig alltså till valurnan.  

– Jag vill tacka alla som deltagit i valarbetet som hjälpt oss genomföra valet på ett tryggt och säkert sätt, och alla hammaröbor som utnyttjat sin demokratiska rätt och lämnat sina röster, säger Karin Bäckman, ordförande i valnämnden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.