Samlar in pengar till sjuka barn

Text och foto: KRISTINA

För 21:a gången samlar Team Rynkeby in pengar till svårt sjuka barn och deras familjer. Engagerade hammaröbor berättar om insamlingen.

Hammaröborna Mariana och Jörgen Hjorth, Eva Gidlund, Jan-Inge Dahlman och Bengt Wivhammar är med och samlar in pengar till Barncancerfonden med Team Rynkeby. Några av dem cyklar, andra arbetar med servicen. 

 Målgången i Paris är konstant, men starten går på olika platser då lag från nio olika länder deltar. I år kommer värmlandslaget börja i Malmö 8 juli. Alla lag börjar inte från samma plats samtidigt. Men alla lag cyklar ungefär 125 mil under en dryg vecka. Och innan dess ska laget ha cyklat totalt 250 mil utomhus tillsammans som träning. 

– Det är inte bara för att vi ska få träning utan vi ska svetsas ihop som grupp, berättar Jörgen. 

Två träningsläger genomförs, ett i maj och ett i juni. Då får även serviceteamet chans att träna. Två personer på motorcykel, två i följebilen där en är sjukvårdsansvarig och en massör, fyra som fixar fika och lunch till hela gänget (37 st i år, cyklister och service) samt två lastbilschaufförer.

– Lastbilschaufförer har vi inte fått tag i ännu. Vi brukar få låna en kyllastbil av något snällt företag som vill sponsra, med det har vi heller inte fått tag i än i år, så det får du gärna skriva, skrattar Mariana.  

Under loppet cyklar de ungefär fem mil innan första stoppet med förmiddagsfika cirka 20 minuter innan de kör fem mil igen. Sen har de 40 minuter på sig att få i sig lunch. Nästa pass är fem mil, och efter det blir det eftermiddagsfika med vila i 20 minuter innan de går på sitt sista pass om fem mil. Sen blir det cykelvård, after bike på hotellet, sömn och så börjar det om. Totalt cyklar de mellan 14 och 22 mil på tio timmar per dygn.

Målgången i Paris sker i år 15 juli. Allt eftersom ansluter 72 lag från olika håll. 

– Sista dagen när vi närmar oss mål så är vi uppe på en höjd och ser olika lag närma sig. Det är helt fantastiskt, berättar Jan-Inge och de andra håller med. 

Pengarna kommer in via sponsorer och aktiviteter som till exempel loppisar och golftävlingar som lagen själv anordnar. Och över hela Sverige anordnas Team Rynkeby Skolloppet. Icke att förväxlas med Skoljoggen. 

– Många verkar tro att det är samma sak. Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp där skolelever springer till förmån för svårt sjuka barn, alla pengar som samlas in under loppet går till Hjärnfonden barns livsviktiga arbete. Och i år är både Hammarlunden och Mörmoskolan anmälda till Skolloppet för första gången någonsin, berättar Mariana glatt. 

Cyklar, kläder, mat, resor, hotellkostnader och allt annat som kan tillkomma får de bekosta själva. Så varför gör de detta?

– För barnen. När man hör och ser vilken nytta pengarna gör så är det värt det, avslutar Mariana och tipsar om att följa dem  på sociala medier där de kommer lägga ut bilder under resan: Team Rynkeby Värmland.

Stöd gärna Team Rynkeby genom att köpa deras armband som finns här på HammaröNytts redaktion, eller swisha ett bidrag. 

Från vänster: Eva Gidlund, Jan-Inge Dahlman, Bengt Wivhammar, Mariana Hjorth och Jörgen Hjorth. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.