Sannerligen, vi går mot vår

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: KRISTINA

Den här vårvintern har verkligen inte visat sig från sin bästa sida precis. Men nu hoppas jag att det vänder och jag ser ljust på den tid som vi har framför oss. 

Något som vi också har framför oss är den kommande valborgs-helgen. Det är ju känt sen gammalt att många av våra ungdomar får sin första fylla just denna helg. Berusa-de ungdomar kan råka väldigt illa ut. Är man påverkad är risken för att råka ut för en olycka eller brott så mycket större. 

Det gäller att våga sätta gränser som förälder och det är viktigt att föräldrar, äldre syskon och andra vuxna gör gemensam sak och inte köper ut alkohol. Enligt lagen är det förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Det kallas för langning och kan ge böter eller fängelse upp till fyra år. Låter väl inte så frestande eller hur? Bjud inte heller tonåringen på alkohol hemma. Det finns studier som visar att de som får dricka hemma dricker mer utanför hemmet. Själv är jag ledig valborgshelgen i år men jag vill gärna att mina kollegor i tjänst får en lugn valborg. 

Nu är det inte bara under valborg som ungdomarna festar till. Vi har även de stundande skolavslutningarna, studenten, baler och senare även midsommar. Helger där även vi vuxna festar till lite extra. Kom ihåg att det alltid ska finnas någon nykter vuxen som kan rycka in om det skulle behövas hämtas eller ställa upp på annat sätt. Och kom ihåg att hålla sambandscentralen öppen.

När det gäller brott i övrigt är det fortfarande lugnt här på ön. Vi har dock sett en ökande trend i länet där det stjäls katalysatorer. Risken finns att de även fortsätter här ute så gör vad du kan för att ha koll på din bil. 

Som kommunpolis gör jag vad jag kan för att förbättra och göra Hammarö tryggare och säkrare. Det blir mycket administrativt arbete och samtal med berörda personer, framför allt inom skolvärlden och andra viktiga funktioner i kommunen. Det här arbetet är viktigt och på sikt är min förhoppning att det kommer att generera i många nya positiva åtgärder i kommunen. Allt för att färre brott ska begås och en tryggare tillvaro för er kommun-invånare. 

Till sist vill jag bara än en gång be dig tänka till en extra gång om du tänker elda. Man ska ha respekt för elden, sprider den sig kan det få förödande konsekvenser. Fjolårsgräset är torrt och tar sig snabbare än vad man kan tro och är man inte tillräckligt försiktig så kan det leda till både skogs- och mordbränder. Så elda skräp med förnuft och ska du grilla så använd inte engångsgrillar. Men det där vet du redan.

Njut nu av den kommande värmen. Den kommer även om den känns avlägsen just nu. 

Ta hand om varandra!

// Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.