Satsar på kultur på Hammarö

Text och foto: JOHANNA

IOGT NTO Hammarö vill locka tillbaka publiken som blivit fast hemma efter pandemin.

Johnny Boström från IOGT-NTO Hammarö berättar om den kultursatsning som föreningen bestämde sig för under pandemin och som nu är igång.

– Viskonserten ”Nu är det gott att leva” med Christer och Cecilie Nerfont är det sjunde arrangemanget på nio månader inom vår kultursatsning.

Han berättar att de samverkar med andra aktörer för olika arrangemang, till exempel studieförbundet NBV, Wermland Opera, Hammarö Teaterförening, MÖR och Hammarö Dragspelsklubb. Några av de arrangemang som redan ägt rum förutom ”Nu är det gott att leva” är bland annat sommargrillkväll med MÖR och dragspelsklubben, musikteater av Wendelsbergs folkhögskola, trubadur Björn Sandborgh, föreställningen”Svarta moln” med Mattias Walan och föreställningen ”Mirakel i Finnmarken”. 

– Vi försöker ha olika slags program så att alla kan ha chansen att delta. Det är svårt att locka tillbaka publiken till kulturlivet efter pandemin och föreningslivet måste få ut folk igen! säger Johhny med eftertryck.

Det var alltså under pandemin som Johnny med flera i IOGT-NTO fick idén att när pandemin väl var över så skulle de öppna upp och se till att folk skulle kunna få kultur, bli roade och överraskade. Förr har IOGT-NTO haft tre till fyra arrangemang om året medan det nu varit åtta till nio senaste halvåret. Det har även gjorts investeringar i stora lokalen i Svenshults bygdegård, där de flesta arrangemangen äger rum, för att möjliggöra det hela. Det finns numera både en bättre ljudanläggning som möjliggör arrangemang både inom- och utomhus och en ny ljusrigg.

I samarbete med Hammarö kommun så var det under hösten flera arrangemang för 65+ bland annat ett med Povel Ramel-tema och även Hebbe sisters. Men det är inte bara musik det handlar om, berättar Johnny engagerat:

– Nu ser jag fram emot när Anders Lundin kommer och hälsar på med sin föreställning som är en blandning av visor och anekdoter, men också vårt fågelprogram i samverkan med ornitologer. De ska komma och visa bilder och berätta om Hammarös natur och fåglar. Det är förhoppningsvis början på ett samarbete med flera träffar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.