Seglarskola i Sörvikshamnen

Text och foto: KRISTINA

När Skoghalls båtsällskap bildades 1949 fanns inte Sörvikshamnen som byggdes först i början av 60-talet. Föreningen har idag cirka tusen medlemmar, och 25 av dem går seglarskola.

Kicki Palm och hennes man Günther Krebs blev medlemmar i Skoghalls båtsällskap redan i slutet av 70-talet och började engagera sig i seglarskolan 1988 när dottern Lisa fick sin första optimistjolle. Idag är Kicki ordförande i klubben som finns i Sörvikshamnen på Mörudden. Där finns båtplatser, vinteruppläggningsplatser, båthus, en kran för båtlyft och två sjösättningsramper. 

Klubben bedriver en mycket populär seglarskola i form av jolleverksamhet för barn och ungdomar. Vi besöker klubben en strålande junikväll och barnen är full gång med förberedelserna inför kvällens sjösättning.    

   Det är inte många klubbar runt Vänern som har ungdomsverksamhet, men här är intresset stort och klubben lägger stor vikt och mycket resurser på detta.

– Just nu har vi 25 barn som seglar optimistjolle här i vår klubb, berättar Kicki. 

Barnen är indelade i tre grupper utifrån kunskapsnivå, och de yngsta är åtta år. 

– De måste ha simvana för de kan ju faktiskt ramla i, och så behöver de kunna ta instruktioner. Så det är lagom att börja när de är åtta, nio år ungefär, berättar Kicki. 

   Som nybörjare får man låna jolle av klubben men behöver ha med en egen flytväst. 

Under seglarskolan används fem följebåtar som alla är ute när barnen seglar. Trygghet är ledordet, både för barnen och de vuxna medlemmarna. När nybörjargruppen tränar får barnen turas om, några får sitta i följebåtarna och några får segla. 

– Det kan ju gå väldigt fort, plötsligt har de seglat åt åtta olika håll och då har vi ingen chans att ha koll på alla, så vi begränsar antalet lite, berättar Kicki.

Gruppen med de mer rutinerade barnen kallas fortsättare. De har seglat ett par år och får möjlighet att vara med och tävla. De fördjupar sig i teori och får lära sig regler, taktik, trimning och liknande.

   Fjortonåriga Moa Åberg har seglat optimistjolle i fyra år och är nu med i gruppen som tävlar. 

– Pappa har seglat sedan han var liten och tyckte att jag skulle prova, och jag tycker det är roligt. Vi har en stor segelbåt vi semestrar med, och i fram-tiden kanske jag kan segla den, berättar Moa.

   Moa och hennes lillebror Emil deltog  i JSM i Västerås i juni. En tävling som gav syskonen tävlingsrutin.

Klubben har fostrat flera duktiga seglare som Moa Andersson, Pär, Oskar och Erik Skoting, Oskar, Viktor och  Axel Pantzare, Karin Hagström och Anders Karlsson. För att inte prata om OS-seglaren Jesper Stålheim. Välkända namn i seglingsvärlden. Och med satsningen på ungdomar i Skoghalls båtsällskap lär det bli fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.