Semester för både kropp och själ

Text: ANNIKA  Foto: PIXABAY

Tillhör du den skara människor som vill vara aktiv och uppleva saker under dina semesterveckor? Då kommer här en positiv nyhet, Värmland får en ny cykelled kallad Vänerleden.

Vänerleden blir Sveriges sjätte nationella cykelled som är godkänd av Trafikverket. Leden runt Sveriges största sjö kommer bli 64 mil lång och stå färdig inför kommande säsong 2022. Leden kommer delas in i fyra etapper om 14–18 mil. Hur långt man vill cykla bestämmer man så klart själv, men varje etapp är tänkt att passa för 3–4 dagars cykelturer. 

– Hammarö har länge arbetat med hållbart resande och nu knyts det samman i en helhet med våra grannkommuner runt Vänern. Den som ger sig ut på Vänerleden får uppleva mycket fantastiskt under denna vattennära tur, berättar Annika Axelsson, Näringslivsansvarig Hammarö kommun.

Leden är lagd på separerade cykelleder, vissa används redan idag som cykelleder och nya anläggs, och på vägar med låg trafikmängd som Trafikverket har granskat ur trafiksäkerhetssynpunkt. Den kommer att gå genom skog- och skärgårdslandskap och bördig jordbruksmark, och på varierande underlag som asfalt och grus.   

Varje etapp kommer att er-bjuda många fina besöksmål och platser att upptäcka. Naturreservat, badplatser, gårdsbutiker och kulturupplevelser är bara några av alla dessa godbitar. Det kommer finns något för alla längs med leden.

Under våren kommer Trafikverket sätta upp vägvisningsskyltar för att det ska bli lätt att hitta och ta sig runt. Till dess att skyltningen är klar finns vägbeskrivning med tillhörande kartor på lakevanern.se. 

Samtliga tretton kommuner runt Vänern har tillsammans med Vänersamarbetet, Visit Värmand och Turistrådet Västsverige samarbetat för att koppla ihop hela leden. Invigningen av leden kommer att ske i början av sommaren. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.