Ser fram emot trevlig nykter skolavslutning

Text: KRISTINA Foto: CHRISTINE HOLM

Nu drar det ihop sig för skolavslutningar och tillsammans med midsommar och Valborg är detta tillfällen då ungdomar passar på att festa till. Kanske för första gången. I år blir det ingen tillställning på Sandgrundsudden som tidigare år, vilket betyder att ungdomar kommer samlas inofficiellt.

– Redan vid Valborg i årskurs 8 är det vanligt att ungdomar börjar dricka, berättar Fredrik Olausson, polis. 

Efter en orolig vår där ungdomar samlats och ibland varit berusade, skräpat ner och vandaliserat, uppkom ett ökat behov av vuxnas närvaro. En facebookgrupp kallad Trygghetsvandrarna Hammarö har startats där föräldrar och andra vuxna samordnas och informerar varandra. Hammarö Församling har lånat ut församlingshemmen under skolavslutningskvällen där det kommer finnas vuxna, mackor, dricka och lite annat smått och gott för både ungdomar och vandrare.

– Ett riktigt bra initiativ. Gå med i facebookgruppen och engagera dig i vad ungdomarna gör, uppmanar Fredrik. 

Skulle du stöta på ungdomar som samlats ska du bete dig naturligt, hälsa och prata med dem. 

– Lägg inga värderingar på dem i det här läget. Är det riktigt skränigt går du bara därifrån och sen kontaktar oss. Och ring även redan nu om du får nys om var de kommer samlas. Inför kommande skolavslutning är vi en god resurs som kommer jobba, både uniformerade, civila poliser, hundförare med mera, fortsätter Fredrik.

När polis kommer till platser där berusade ungdomar finns häller de ut alkohol, upprättar en polisanmälan om langningsbrott, en orosanmälan till socialtjänsten samt kontaktar föräldrar som får komma och hämta sitt barn.Risken att bli utsatt för misshandel, våldtäkt och rattfylla ökar markant när alkohol och droger är inblandat.

– Vi bryr oss om ungdomarna och hoppas vi kan stoppa utvecklingen innan något riktigt illa händer. När man är berusad är steget inte så stort att göra dumma saker och kanske testa droger. Att vi inom polisen jobbar extra offensivt på skolavslutningen är för att vi bryr oss, berättar Fredrik.

Fredrik Olausson uppmanar också föräldrar att ha lite extra koll, till exempel på kontoutdrag. 

– Swishar ditt barn 2-300 kronor kan det vara betalning för alkohol eller droger, avslutar Fredrik som ser fram emot en trevlig nykter skolavslutning med många glada och trevliga ungdomar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.