Sillunch på Hammars gård

Märta Arvidsson och Jörgen Eriksson

Tisdagen den 12 juni anordnade Väntjänsten sin årliga sillunch för äldre. I år hade man ett åttiotal besökare samt fyra musiker på Hammars gård och de flesta verkade mycket nöjda med dagen.

– Jag tycker att det har varit en bra dag, det är roligt att komma ut, säger Alice Enqvist som kommit för sillen och sällskapet.

 

Birgit Nilsson och Alice Enqvist

Väntjänsten är en frivilligverksmahet på Hammarö som arbetar för att aktivera äldre som har svårt att komma ut eller är ensamma. Organisationen är fristående, men samarbetar med SPF (Sveriges pensionärsförbund), PRO (Pensionärernas riksorganisation), Röda korset, Svenska kyrkan och Hammarö kommun.

– Vi är cirka arton stycken aktiva medlemmar, säger Märta Arvidsson, som är representant för Väntjänsten. Vi riktar oss i första hand till de som fortfarande bor hemma och som inte riktigt orkar allt.

Väntjänsten har flera aktiviteter för äldre, bland annat något som kallas för sittgympa som anordnas varje onsdag.

– Då kommer en sjukgymnast från kommunen och hemtjänsten serverar fika efteråt, säger Märta. Vi håller till i samlingslokalen på Björkerud, men vem som helst kan komma. En gång per år har vi också allsång och fika i Lövnäskyrkan och nån gång vartannat år åker vi på resa. Under året som gått har vi också en gång i veckan haft lässtund på Gunnarsskärsgården.

 

Organisationen gör även hembesök, i den mån det finns personal, och fungerar då som ett sällskap vid till exempel promenader. Det yngsta och nyaste tillskottet i Väntjänsten, Jörgen Eriksson, berättar att det är en service som är mycket uppskattad.

– Jag tycker att jag fyller en viktig funktion, jag känner mig uppskattad, säger han.

Jörgen jobbade tidigare inom Hemtjänsten, men han var med om en allvarlig trafikolycka och kan inte arbeta längre.

– Då kom jag på att jag kunde vara med i Väntjänsten, säger han. Vårdpersonalen hinner inte ta ut de gamla och gubbarna tycker att det är roligt att få en kille att prata med. Det blir så lätt damerna som dominerar, så till hösten har vi pratat om att vi skulle dra igång en herrfrukost.

Väntjänsten håller till på Clevegården och kontoret är bemannat på måndagförmiddagar. Varje månad, förutom under sommaruppehållet, har man möte där även diakonen i Hammarö församling samt Hemtjänstens enhetschef sitter med.

– Vi har väldigt bra samarbete med dem, annars är det svårt att veta vilka som behöver de här tjänsterna, säger Märta. Men vi behöver hela tiden fler volontärer.

Årets sillunch verkade vara mycket uppskattad av deltagarna och man fick anordna två sittningar för att rymma alla besökare. Efter silltallriken bjöds det på jordgubbstårta och allsång till ackompanjemang av musikerna som spelade under lunchen.

– Det här är roligt för oss som är funktionshindrade, konstaterar Alice Enqvist. Det behövs mycket mer tillgänglighet i samhället för funktionshindrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.