Skadegörelse på odlingslotterna

Text och foto: KRISTINA

Djupsundets odlareförening har under ett och ett halvt år fått oönskade besök av ungdomar.

Ungdomarna har bland annat skurit sönder staket och nät, slagit sönder prydnadsfigurer, skurit sönder pumpor samt brutit upp dörrar och stulit verktyg och maskiner. Det har även försvunnit squash, morötter, rabarber, hallon och potatis, men det tror de inte att ungdomarna är skyldiga till. Kolonilottsägarna känner sig utsatta och maktlösa.

– Man odlar ju för att det är så mysigt, det är gott för kropp och själ och alltihopa. Nu har jag magont på väg hit, innan jag vet om något hänt under natten, berättar en av odlarna. 

Ungdomarna har konfronterats utan resultat. 

– Jag har försökt prata med dem, att de gärna får vara här men inte förstöra någonting. Men det gick inte att prata med dem, jag fick bara en ordentlig svada tillbaka, berättar en av kolonilottsägarna. 

   Här arrenderar man sin kolonilott, och allt som finns där är privata saker. Här läggs det ner mycket tid, pengar och kärlek i både odling och byggen. Nästan varje kväll är någon av odlarna här och kollar läget.

– Men de har varit här vid tvåtiden på natten, och då är vi ju inte här, berättar en av odlarna.    

Boende i närheten hjälper till att hålla uppsikt, och en av dem har konfronterat ungdomarna efter att ha fått sin postlåda sprängd. Nu har flera kameror satts upp och några ungdomar har fastnat på bild. De är identifierade och polisen är inkopplad. 

– Just den gången förstörde de ingenting, men det hörs att de äter på något och de kallar varandra vid namn, berättar en av odlarna. 

Man vet vilka ungdomarna är, och kolonilottsinnehavarna misstänker att det är samma ungdomar som är på andra ställen i kommunen och förstör. Nu uppmanar de alla att anmäla.

– Om alla anmäler all skadegörelse så borde det inte vara så svårt att få stopp på detta, säger en av odlarna.

– Och de förstör ju för sig själva, de verkar inte förstå att det kan bli svårt för dem att få körkort om de blir dömda till exempel, fortsätter en annan.

Föreningen har varit utsatt för skadegörelse även tidigare, 2016 eldades ett förråd och ett större hus med förråd och samlingsrum upp, och pumphuset har brutits upp. Kommunpolis Anders von Wachenfeldt har haft kontakt med målsägande.

– Vi känner till utmaningarna. Just när ungdomarna fastnade på film har ju inte saker blev förstörda, och utan konkreta bevis kan vi tyvärr inte göra så mycket, berättar Anders. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.