Skogen blev företag med ved

Text: ANNIKA  Foto: PRIVAT

På Karlstads Globala gymnasium pluggar Isak Tranberg och Gustav Foogde ekonomi. De går tredje året och jobbar just nu för fullt med sitt UF-företag Bra Ved.

Hur det går till att starta före-tag har de fått lära sig från grunden. Det har varit mycket administrativt arbete med att registrera företaget och sen sätta budget för verksamheten. Men nu är de i gång och ska så vara fram till nästa vår då de är tvungna att avveckla företaget. Killarna funderar dock på att omvandla företaget för att kunna fortsätta med verksamheten även efter att skolan är avslutad.

Isak är från Hammarö och Gustav är från Filipstad och där i trakterna runt Filipstad äger Gustav Foogdes morfar en del skog. Idén till sitt företag fick de redan i våras att det var ved de ville hålla på med. Och Gustav visste vad han pratade om då han varit med och hjälpt sin morfar i skogen sen tidig ålder. Killarna gör allt jobb själva, från att avverka, hugga veden och sen leverera ut till kund. Under våren har killarna jobbat hårt med att klyva den ved som de ska sälja under höst och vinter för att den skulle hinna torka ordentligt under sommaren.

– Där i morfars skog kunde vi både kapa och lagra veden vilket gjorde det optimalt för oss att starta ett UF-företag med just veden i fokus, berättar Gustav.

De använder i första hand de träd som finns på marken. Men det händer att de får ta ner träd och då hjälper morfar till och vägleder hur man fäller träd säkert. Samtidigt gör de nytta genom att hålla snyggt och städat i morfars skog, den ack så viktiga naturvården. De poängterar också att det bara är närodlad ved de säljer.

– Det blir mindre transportsträckor i och med att vi bara levererar till Hammarö, Karlstad och i Filipstad vilket är bra för miljön, säger Isak.

Veden säljs i säckar om 80 liter. Målgruppen är folk som inte behöver ved för att värma upp sina hus, de behöver köpa större kvantiteter. I stället vänder de sig till de som bor i hus som har en öppen spis eller kamin bara för mysfaktorn. Eller varför inte till de som bor i lägenhet och vill ha ved när de ska grilla.

Veden som killarna säljer är av blandad ved men tanken är att det ska gå att beställa säckar med till exempel bara björkved. Och om kunden önskar så levereras veden ända fram till deras dörr. På sikt funderar de även på att kunna erbjuda äldre kunder att stapla deras inköpta ved.

Ung Företagsamhet, UF, är en ideell organisation som är helt politiskt obunden. Det är en del av globala Junior Achievement (JA Worldwide) och organisationen finns i 115 länder. De började utbilda gymnasieelever  i entreprenörskap 1980. Sedan 2010 har även grundskoleelever möjlighet att känna på att driva UF-företag.

Gustav Fogde och Isak Tranberg.
Gustav står och kapar ved.
Isak Tranberg i skyddskläder som behövs i skogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.