Skoghallsparkens historia

Följande text är ett utdrag ur en historik som författades av Lars Andréasson inför Skoghalls Folkets Husförenings 75-årsjubileum 1991. Lars Andréasson började 1943 att arbeta som scenarbetare i Folkets park och Folkets hus och här publiceras, med författarens tillstånd, Skoghallsparkens historia.

Parken för jämnt 50 år sedan, 1962.

Folkets park började anläggas år 1916 och öppnades Pingstafton samma år. Men det kom inget folk – alla gick till dansbanan på Vidön där vem som helst spelade för kollekten. Folkets hus-gubbarna ville bli av med konkurrenten och gick till förvaltare Nordström i hopp om att få köpa dansbanan på Vidön. Döm om deras stora förvåning när han sade:
– Riv banan, men det ska ske denna vecka!!
Förklaringen var att stinsen på Skoghalls station hade klagat över buslivet vid dansbanan som låg intill dåvarande järnvägsbostäderna.
Första scenuppträdandet i parken var 1919 då en lutsångare stod på en sten och sjöng. 1921 revs den gamla banan och en nu uppfördes, då med tak. 1931 utförde arbetslösa på Skoghall planeringsarbeten och 500 lass matjord planerades och att parken inhägnades. Det var på den tiden då alla var idealister och solidariska med arbetarrörelsen – och inte begärde betalt för minsta handtag.
År 1936 blev ett bemärkelseår för föreningen och Folkets park, då byggdes nämligen Sveriges förnämsta folkparkscen med akustik som alla artister berömde samt en förnämlig scenutrustning.

Dansbanan 1962

Tyvärr kom vi svenskar efter krigsåren 1939 – 1945 att få en hög levnadsstandard med möjligheter att komma ut till andra nöjesplatser, varvid den egna parken sveks. Hammarö kommun övertog så småningom Folkets park och ville säkert bevara parken som en fin anläggning. Men tyvärr, kommunen hade ej lämplig personal som kunde bevara parken och den fick förfalla – scenhuset blev traktorgarage och förstördes med förnämlig utrustning. På senare år har man sökt ställa i ordning scenen, men några loger för de som skall uppträda har man ej tänkt på. I Skoghalls Folkets hus samt i Folkets park har många kända statsmän och artister bestigit tiljorna. Många är de Skoghallsbor som på ett eller annat sätt dragit sitt strå och kämpat i styrelser och kommittéer på ett hedervärt sätt för vår förening.

Kaffeserveringen 1920

 

One thought on “Skoghallsparkens historia”

  1. Det är inte hennes fel att hon är svartare än min svarta kissemiss. Tycker det är opassande och otrevligt att skriva sånt på en vuxen sida!!!!!!!!!!!!

    PS: Hit me up

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.