Skydda din egendom

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: KRISTINA

Tre båtstölder och tre inbrott i bilar här på ön under januari. Mer än vanligt, så ha lite extra koll på dina saker. 

Sedan årsskiftet, fram tills idag 2 februari, har det varit tre båtmotorstölder från området runt Lillängshamnen. Tre på en månad är mer än vanligt. Om det är någon liga, inhemska förmågor eller någon på genomresa som står bakom vet vi inte. Så här kommer en påminnelse till båtägare, se till att ha serienummer och motornummer uppskrivet samt stöldmärkning så att vi kan koppla stöldgods till rätt ägare ifall vi skulle ha turen att hitta det. Och så det vanliga, gör det svårt för tjuvarna. Ställ din båt ljust så det går att se om någon är på grejerna. Inte under en presenning i en mörk skogsdunge. Lås fast ordentligt och ta ett extra varv och kolla din båt. Och ni som har båtsamverkan, se till att vara aktiva även vid den här årstiden. Det är alldeles för lätt för tjuvarna nu. Håll öron och ögon öppna, annars blir det inte så roligt till våren om man inte har någon båtmotor när man ska sjösätta.  

Det har även varit tre bilinbrott under januari. Så ha koll på din bil också. Förvara inte värdesaker i bilen, ha larm och allt det där. Du vet ju. 

Jag får ibland höra att det är mycket droger på ön. Och det kan ju stämma, det är ju så i alla kommuner. Om det är mer nu än det har varit tidigare är ju väldigt svårt att säga. Ju mer vi arbetar mot narkotikabrott, desto mer brott upptäcks och anmäls. De anmäler inte sig själva direkt. Och då går ju statistiken upp. Man skulle kunna mäta avloppsvatten för att uppskatta nivån av narkotikaanvändning, men det finns många felkällor i det. Vissa läkemedel eller andra kemikalier kan ge förvrängda resultat till exempel. 

Min roll är att skapa och upprätthålla en trygg och säker miljö för hammaröborna genom brottsförebyggande åtgärder, engagemang i lokalsamhället och samarbete. Just nu planerar jag och Hammarö kommun inför årets Valborg och skolavslutning. Det känns skönt att tänka på vårens aktiviteter, jag är så otroligt trött på is och snö nu. Min uppfart hemma är som en enda stor iskaka, så bilen kanar i sidled. Jag funderar på att bränna bort isen nu, eller i alla fall gå loss med ett järn-spett. Men men, det finns mycket gott att vänta på, inte bara att iskakan ska töa bort och takdroppet kommer. Jag har mycket härligt att se fram emot i vår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.