Smaken av beska gör henne lycklig – Vi träffar Isabella Lönnemalm

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

Det finns många personer som brinner för sina hobbys. Inte lika många tar steget fullt ut och gör heltidsbusiness av sitt intresse så som Isabella gjort. 

Isabella välkomnar oss till Hammarö Bryggeri som ligger vid Djupängen.

Det blåser snålt och vinden ger en föraning om den kommande vintern den där eftermiddagen då vi knackar på hos Hammarö Bryggeri. Tjejen som tar emot oss heter Isabella Lönnemalm och har sedan augusti tagit över driften av nämnda bryggeri. Det är en ung tjej, endast 21 år som nu driver det lilla mikrobryggeriet på Djupsundet.

– Fast jag är inte ensam i det här företagandet. Mamma Gunilla och pappa Ulf är i allra högsta grad del-
aktiga de med, berättar Isabella.

   Mamma Gunilla som är med under vår intervju nickar jakande och tar en klunk av sitt varma kaffe.

 – Vi vill vara med både som stöttning och hjälp till Isabella i det här projektet, säger Gunilla.

– Utan mamma och pappas hjälp hade jag inte vågat hoppa på det här, berättar Isabella vidare.

Intresset för öl väcktes när honbodde hemma hos föräldrarna. Pappa Ulf har sedan många år tillbaka bryggt öl för eget bruk hemma i köket och Isabella har sett hela processen från start till färdigt öl. Hon var väl inte så där jätteintresserad till att börja med. Visst hände det att hon hjälpte till med något men så vidare kul tyckte hon inte att det var. När hon fyllt sexton vände det och hon hjälpte sin pappa allt mer. Vid arton års ålder började hon brygga eget öl och då tog intresset fart på riktigt, och drömmen om att någon gång i framtiden få starta en egen verksamhet i ölets tecken väcktes. Men den tanken låg då långt fram i tiden.

Nu backar vi tillbaka till ett annat intresse som Isabella haft med sig sen barnsben. Hon började spela elbas redan som nioåring och det gjorde att hon valde att gå den estetiska linjen med inriktning på musik på Sundsta Älvkulle gymnasiet. Under de tre åren på gymnasiet levde hon i stort sett med musiken alla dygnets vakna timmar. 

– När jag tog studenten var jag verkligen trött på musiken, skrattar Isabella.

   I stället för att då skaffa något musikrelaterat arbete valde hon i stället att anmäla sig till kommunens vikariepool inom förskola och skola. Så hoppade hon runt på olika förskolor och skolor under en tid. Musiken hittade ändå tillbaka till henne då hon fick ett vikariat på Bärstadsskolan som musiklärare. Samtidigt var hon inskriven på arbetsförmedlingen där hon hade en bra och engagerad jobbcoach i Magnus. Han ställde frågan till Isabella om vad hon verkligen skulle vilja göra framöver, vad hade hon för planer för framtiden?

– Jag svarade att jag kortsiktigt kunde tänka mig att jobba på lager eller inom handel men att jag på lång sikt ville ha ett eget bryggeri, berättar Isabella.

   Han tyckte det lät jättecoolt med en tjej som ville brygga öl. Till att börja med ordnade han fram en tre
månader lång praktikplats hos MJ´s bryggeri. Sen var Isabella fast på riktigt och förstod än mer att det var detta hon ville syssla med på en professionell basis. Magnus letade upp en distansutbildning i ölbryggandets ädla konst och uppmanade Isabella att söka. Hon hamnade på
reservlistan och antog att hon inte skulle få plats det året. I stället tackade hon ja till att fortsätta vikariera på Bärstadsskolan efter sommarlovet.

Nu ville ödet annorlunda. Dagen innan hon skulle börja på Bärstadsskolan fick hon samtal från Yrkeshögskolan i Ludvika att hon kommit in på Bryggeriteknikutbildningen.  

– Det var bara att åka till Bärstadsskolan och berätta hur det låg till. Och faktiskt blev de väldigt glada för min skull. De visste ju hur mycket jag brann för det här, berättar Isabella för oss.

   När det var dags för eleverna att söka praktikplats var det naturliga valet för Isabella som bor här på ön att söka sig till Hammarö Bryggeri. Men dåvarande ägaren höll bara på med själva bryggandet under kvällar och helger och kunde därmed inte erbjuda någon praktikplats. Praktiken fick därmed göras på annan ort och Isabella blev mycket väl mottagen dit hon kom.

– De flesta som håller på med att brygga öl är män och de tyckte det var kul med en ung tjej som verkligen brinner för det här med öl, berättar Isabella.

Sedan kom ett telefonsamtal som vände upp och ner på tillvaron för Isabella och hennes föräldrar. Det var ägaren för Hammarö Bryggeri som undrade om hon var intresserad av att ta över verksamheten. Han hann inte med både heltidsjobb och bryggeriet. 

– Och med tanke på att jag fortfarande gick i skolan blev jag rätt ställd av frågan, säger Isabella.

   Tillsammans med mamma och pappa togs i alla fall beslutet att de skulle ta över verksamheten och det skedde i augusti i år. Företaget har alltså inte varit i gång mer än några månader. Det är en vågad satsning då branschen just nu har en liten svacka.

– Men det kan ju vara fördelar att börja när det är som tuffast i branschen. Klarar vi det här så lär vi klara oss lång tid framöver och vi vill ju utveckla bryggeriet än mer och har en hel del idéer som vi vill utveckla, säger Gunilla.

Sedan starten har de ändå hunnit med att göra två laddningar med öl i den ena av de två stora 500-liters-tankarna. Första satsen är buteljerad och klar medan den andra fortfarande väntar på att få tappas upp på flaskor. Smakprov görs då och då för att se att processen följs och att smaken ligger rätt. Isabella fick även ta över de recept på de öl som fanns i företaget och de har valt att behålla sorterna Trumma och Hammarö i sitt sortiment. När de testar fram nya ölsorter görs de i mindre skala i 23-liters provsatser.

Nu tillhör Isabella den här skaran av människor som vill kreera och skapa. Att komma på nya smaker till nya ölsorter är nog så skapande men hon vill ändå vara kreativ på fler sätt. Att rita och spela musik då och då räcker inte. Nu funderar hon på att designa sina öletiketter själv. De vill sätta sin egen prägel på sina produkter och då är även etiketterna en viktig del. Då Isabella har stort intresse av vikingatiden lär framtida öl troligtvis få namn från de stora asagudarna. Och man kan väl bara gissa att etiketterna kommer följa samma koncept. I köpet fick hon även ta över företagets kundstock så som Juhlins Backyard Barbecue, Skärgårdsudden och Gränden, en pubrestaurang i inre hamn som bara säljer öl från mikrobryggerier. Och fler hoppas hon kunna lägga till i kundregistret. 

– En önskan är såklart att få ut våra varor till Systembolaget, säger mor och dotter unisont.

   Och det är väl en önskan som inte borde ligga så långt bort i framtiden. Bara de kommer i gång och får rull på produktionen. Men först ska Isabella gå klart sin utbildning. Examen ligger inte mer än några veckor bort och sen är det företagandet som gäller.

Idag görs bara starköl i företaget. För att bredda sin verksamhet så funderar de på att ta fram även lätt-
och folköl. Det är dock inget de kommer lägga fokus på i närtid. Nu gäller det att få en stadig grund att stå på för att kunna etablera sig på marknaden. Ett steg i den riktningen är att erbjuda provsmakningar inne i bryggeriet. Med den kunskap om öl som Isabella besitter kan det här inte bli annat än bra. Tills vidare får ni som gillar ett bra hantverksöl ta er till ovannämnda platser för att testa.

Det är viktigt att temperaturen ligger rätt.
När Isabella gör små provsatser görs de i dessa små cisterner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.