Snart måste vi sortera mera

Text: Kristina Foto: Patrik Sjöling / PS Bild

Första januari tog Hammarö Energi över ansvaret för avfallshanteringen och under året kommer vi få kärl för matavfall.

Från 1 januari 2024 måste alla kommuner i Sverige kunna erbjuda insamling av källsorterat
matavfall. Här på Hammarö övergick ansvaret för renhållningsverksamheten till Hammarö Energi vid årsskiftet och i samband med detta drog arbetet med sortering av matavfall i gång. Villaägare kommer få ett speciellt matavfallskärl och alla, även de som bor i lägenhet, får en särskild behållare och en årsförbrukning matavfallspåsar för att kunna separera matavfallet. Dessa kommer omvandlas till biogas i stället för att förbrännas, och i den processen utvinns även biogödsel som används bland annat i lantbruk. 

Alla villaägare som valt att ansluta sig kommer få ett brunt 140-literskärl som är ventilerat, har dubbel botten och en liten hylla där matavfallspåsen ska placeras för att torka eller frysa tills det är dags för nästa påse att slängas. 
– Gå ut med dem minst var tredje dag även om den inte är full, rekommenderar Johan Modin, vd Hammarö Energi.

Vecka fem kommer första hammarövillorna få sina nya kärl, sedan placeras de ut löpande områdesvis under våren.
   Senare under våren får flerfamiljshusen sina. Har du en varmkompost kan du anmäla detta till Miljö och bygg på Hammarö kommun, och efter godkännande kan du välja att inte ha ett kärl för matavfall. 
– Tänk på att man kan dela sopkärl med sin granne, det blir billigare och så behöver ju inte sopbilen göra så många stopp. Är man duktig på att sortera så blir det ju inte så mycket kvar, hälsar Bengt Jonsson, miljöinspektör på Hammarö kommun. 

Johan Modin drömmer nu om en app där vi som kunder till exempel ska kunna beställa extratömning, ändra kärlstorlek och tömningsintervall.
– Vi vill ju gärna utveckla de digitala tjänsterna så långt som möjligt, säger Johan. 

När vi nu får ett kärl för matavfall kanske kärlet för restavfall kan minskas. Och blir vi duktiga på att sortera i övrigt så kanske tunnan inte behöver tömmas varannan vecka heller. Tänk på att det är förbjudet att slänga matavfall i den gröna tunnan, precis som förpackningar. De ska sorteras och återvinnas. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.