Snart surrar snurrorna

Text: ANNIKA

För fyra år sedan köpte det franska företaget Innovent fem av vindkraftverken på Gässlingegrundet av Hammarö och Karlstads kommun. Sedan dess har de utökat ägarinnehavet med ytterligare tre och äger nu åtta vindkraftverk på platsen. 

Flera av snurrorna har under åren stått stilla och det är allmänt känt att det varit svårigheter med att få till renoveringen av dem men nu är företaget äntligen i gång med att åtgärda samtliga problem. En samling experter från Danmark, Nederländerna, Frankrike och Sverige jobbar nu tillsammans för att få snurr på snurrorna. 

Att komma åt kraftverken är problematiskt och väderberoende. Båten som tidigare använts för ändamålet har tagits ur bruk och att komma nära skären med större båtar är en stor utmaning. Nu har en båt med en mindre kran på assisterat den stora kranen som monterats direkt på vindkraftverket. Det är också den stora kranen som gjort de tunga lyften och det är första gången denna kran används offshore. I skrivande stund är två av verken redan åtgärdade och går allt enligt plan kommer alla åtta verken vara i fullt bruk i september i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.