Syr egna underkläder

Text och foto: JOHANNA

Lördagen den 15 april sitter 18 personer runt bordet i lilla salen på Svenshult bygdegård.

Alla är förväntansfulla inför en helg full av sömnad blandat med umgänge med likasinnade och lärdomar om underklädessömnad.    

En av de 18 personerna är Lisa Gustafsson från LG sömnad som har hållit i sykurser sedan 90-talet och som ska leda gruppen under helgen. Lisa har haft en egen tyg- och symaskinsaffär men jobbar numera med annat och har tygförsäljning, mönsterkonstruktion och kursverksamhet som bredvidverksamhet. 

Bakom arrangemanget står NBV som huvudarrangör och fastän hon inte längre jobbar som verksamhetsutvecklare för NBVs verksamhet så är Mona Sandström från Hammarö den som håller i det praktiska för helgen. 2006 när Mona jobbade på NBV Karlstad så var det en bekant som fick idén om att arrangera en kurs för underklädessömnad och Mona som själv är textilutbildad tyckte det var en toppenidé och från chefen på NBV, tillika medlem i IOGT-NTO, kom idén att vara på bygdegården i Svenshult och i början på året 2007 ägde den första kursen rum. Något år senare kom Lisa från LG sömnad in i bilden efter att tidigare kurshållare inte kunde fortsätta. Kursen hålls en till två gånger om året på våren och/eller hösten och vårens tillfälle har lockat många anmälda deltagare, fler än normalt till och med. 

Inne i stora salen på bygdegården står bord uppställda som arbetsplatser och ett stort gemensamt bord i mitten. I fönstren hänger skyltdockor med uppsydda modeller av alla de symönster som Lisa har konstruerat, så att man kan klämma, känna och prova för att komma fram till vad som kan passa en själv. I ett hörn av salen är det uppdukat med tyger blandat med alla tillbehör man kan behöva för att konstruera en flärdfull bygel-bh, en elegant spetstrosa, en snygg bikini eller en praktisk sport-bh. Det är som ett läckert och färgglatt smörgåsbord av möjligheter.

Majoriteten av deltagarna har sytt underkläder förut, antingen på någon av Lisas kurser eller på annat sätt. Några har ingen tidigare erfarenhet av att sy underkläder och får starthjälp av Lisa. De mer erfarna frågar om hjälp med utprovning av bh-mönster, storlek och konstruktion. Just den här gången är Maggan med som hjälp eftersom det är så många deltagare. Maggan har gått Lisas kurser så många gånger att hon nu är med och stöttar. De två springer runt och hjälper till där det behövs och svarar på otaliga frågor, trots att de flesta deltagarna har många sytimmar under sina bälten. För det är ett som är säkert, man kan inte komma som nybörjare till kursen utan behöver ha en del vana av sömnadsprojekt sedan innan.

Efter två dagar av full aktivitet på bygdegården så har det producerats ett antal trosor, några bh:ar, en bikini och andra plagg. Deltagarna har jämfört, tipsat, mätt, diskuterat med varandra och far nöjda hemåt, vare sig det är någonstans på Hammarö, i Karlstad, Arvika, Linköping eller Bålsta. För så populär är kursen att en del är villiga att åka flera timmar för att komma hit.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.